Så gjorde vi granskningen

Publicerad

SVT:s Uppdrag Granskning begärde att få ut en lista på alla personer som har lämnat in självrättelser avseende oredovisade tillgångar utomlands. Skatteverkets besked var att det inte finns någon lista eftersom myndigheten inte får upprätta ett sådant register med personuppgifter.

Genom att kartlägga informationsvägarna på Skatteverket lyckas Uppdrag Granskning identifiera 60 handläggare som fattat beslut om just självrättelser avseende tillgångar utomlands. De har en sak gemensamt – de har någon gång jobbat på en liten specialiserad enhet på Skatteverket.

Uppdrag Granskning begär ut tusentals sidor med uppgifter om handläggarnas beslut. I samarbete med SVT Nyheter digitaliseras all information och förs in i en unik databas med nära 9.000 personer.

De gömda skattemiljarderna

Gått igenom listan manuellt

För att kartlägga vilka personer i näringslivet som gjort självrättelser av obeskattade tillgångar har vi kört databasen mot bolagsverkets. Vi hittade flera tusen personer och har gått igenom listan manuellt för få fram dem som har betydande makt och/eller ägande.

Eftersom skattebeslut är offentliga handlingar har vi kunnat begära ut kopior på besluten för de personer som varit aktuella för vår granskning.

Vi har också kontaktat de berörda för att erbjuda dem möjlighet att i bandade TV-intervjuer svara på frågor kring vilken typ av tillgångar de har haft utomlands och varför de har valt att deklarera dem först nu.

Många har vi tvingats söka via flera av deras bolag. Ingen har varit beredd att bli intervjuad i TV. Några har svarat på frågor i telefon. Av dem som vi inte lyckats nå per telefon  har ett par gett skriftliga kommentarer via mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gömda skattemiljarderna

Mer i ämnet