Foto: TT

Så påverkas du av nya budgeten

Uppdaterad
Publicerad
Förslagen i höstbudgeten kan påverka din plånbok en hel del. Här kan du se hur du som är företagare, pensionär eller småbarnsförälder påverkas.

Så här påverkas du som...

Vuxen

Mindre rut. Rutavdraget halveras till 25.000 kronor per person och år för alla under 65. Matlagning tas bort och bara enklare städning blir avdragsberättigat.

Och rot. Avdraget för rot-tjänsterligger kvar på 50.000 kronor per person och år. Däremot minskas skattereduktionen från 50 procent till 30 procent.

Dyrare bensin. Regeringen vill höja skatter på bensin och diesel. Förslagen skulle höja priset vid pumpen nästa år med cirka 60 öre litern.

Höjd inkomstskatt. Jobbskatteavdraget trappas av med 3 procent på den eventuella del av inkomsten som ligger över 50.000 kronor i månaden. Beroende på hur mycket man tjänar ger detta en skattehöjning på 300-2.200 kronor. 

Gratis mammografi.  Från den 1 juli 2016 ska kvinnor mellan 40 och 74 år erbjudas gratis mammografi.

Slopad ”stupstock”. Bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen tas bort den 1 februari 2016.

Småbarnsförälder

Gratis medicin. Alla under 18 år ska få statligt subventionerad medicin.

Inget höjt barnbidrag. Socialdemokraterna lovade inför valet att höja barnbidraget med 100 kronor per månad, men i höstbudgeten finns ingen sådan höjning med.

Inget vårdnadsbidrag. Möjligheten att få kommunalt vårdnadsbidrag slopas från den 1 januari 2016.

Höjd föräldrapenning. De med mycket låga inkomster får föräldrapenningen höjd från 225 till 250 kronor per dag.

Pensionär

Sänkt skatt. Personer över 65 år ska inte betala mer i skatt, på inkomster under 10.000 kronor i månaden, än de som är yngre och arbetar. Skatten sänks även för äldre med inkomster upp till 20.000 kronor i månaden. Sänkningen blir ungefär 170 kronor i månaden för en ensamstående garantipensionär och cirka 250 kronor i månaden för den som har en pension på 10.000 kronor i månaden.

Särskild löneskatt. En särskild skatt införs för personer över 65 år eller som är yngre men som får hel allmän pension från staten. Skatten kommer att vara 6,15 procent.

Höjt tak för hemtjänst. Regeringen vill höja taket i maxtaxan för hemtjänsten, uppger Svenska Dagbladet. Taket uppges höjas med 211 kronor till 1.991 kronor i månaden. För de som ska betala den högsta avgiften innebär höjningen 2.532 kronor per år.

Företagare

Höjda arbetsgivaravgifter för unga. Den nedsättning av de sociala avgifterna som tidigare funnits för unga under 26 tas bort den 1 juni.

Rut och rot sänks. Rut-avdraget halveras till 25.000 kronor per person och år för alla under 65. Matlagning tas bort och bara enklare städning blir avdragsberättigat.  Avdraget för rot-tjänster ligger kvar på 50.000 kronor per person och år. Däremot minskas skattereduktionen från 50 procent till 30 procent.

Fråga om budgeten

Visa

I måndagens Aktuellt möter socialdemokraternas Magdalena Andersson moderaternas Ulf Kristersson i en debatt om budgeten. Vad vill du fråga dem? Vi lyfter dina inspel i studion! Dela dina frågor genom #budgeten i sociala medier, eller ställ dem på vår Facebooksida Du kan också mejla din fråga till svtnyheter@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2015

Mer i ämnet