Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konsumtionen, jobben och inflationen – hör Alexander Norén om vad recessionen innebär. Foto: Fredrik Sandberg/TT & Filip Brusman/SVT

Så ska du tolka recessionen: ”Finns hopp om mjuklandning”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges BNP sjönk även under det tredje kvartalet. Därmed är recessionen ett faktum. Men vad betyder det skräckinjagande ordet egentligen för hushållen?

En kylig vinter har dragit in över den svenska ekonomin. Nya siffror från Statistiska centralbyrån visar att BNP minskade med 0,3 procent under det tredje kvartalet. I och med att siffran minskade även förra kvartalet har vi därmed passerat de tekniska kriterierna för en recession.

Enligt SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén ser läget som mest dystert ut för detaljhandeln och byggsektorn. Frågan är dock hur stort genomslag nedgången får för hushållen.

– Än så länge ser det inte ut att bli en så stor förlust av jobb, så hoppet finns ännu om att vi får en så kallad mjuklandning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.