Efter SVT:s granskning av säkerheten på SAS kräver nu Transportstyrelsen att flygbolaget åtgärdar en rad allvarliga brister. SAS flygchef Rolf Bakken medger nu också att det finns saker man behöver förbättra. Foto: TT/SVT

SAS efter SVT:s granskning: ”Vi måste bli bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget SAS har tidigare bestämt tillbakavisat att man skulle ha begått några felaktigheter i samband med SVT:s granskning av säkerhetskulturen på bolaget. Men efter Transportstyrelsens tillsyn säger man sig nu se att det fanns saker man kunde ha hanterat bättre.

– Jag beklagar verkligen om en medarbetare får lämna efter den här typen av samtal och på sätt och vis inte förstår vad det handlar om, säger Rolf Bakken, flygchef på SAS.

När SVT först kontaktade SAS med uppgifterna om att personer fått lämna företaget efter att ha använt sig av säkerhetsventilen ”unfit for flight” kallade man från företagets sida frågeställningen ”absurd”. Men efter SVT:s granskning och i samband med att flera av bolagets egna fackförbund bekräftat problematiken har tonläget successivt förändrats.

SAS och säkerheten

Har gjort en handlingsplan

Efter SVT:s granskning inledde Transportstyrelsen ett tillsynsärende mot bolaget – och nu har man resultatet.

Myndigheten har hittat en rad allvarliga brister kopplat till företagets hantering av fallet med ”Johan” – som i hemlighet spelade in sitt sista möte med sina chefer på SAS.

Är det något i det här fallet som ni ser annorlunda på i dag?

– Vi måste bli bättre på den här typen av samtal. Både på att dokumentera och på att hantera dem. Där har vi nu en handlingsplan, säger Rolf Bakken.

”Handlar om flygsäkerhet”

Men i grundfrågan, huruvida ”Johan” felaktigt fått lämna företaget, står företaget fortfarande fast vid sin version.

– Jag tänker att vi kan bli bättre på att kommunicera så inte medarbetaren känner att bilden han får är en annan än verkligheten. Det här handlar om flygsäkerhet och en medarbetare som inte fungerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SAS och säkerheten

Mer i ämnet