Magnus Sjögren, vice vd för Folkia, är en av få vd:ar som inte gärna talar om ekonomiska framgångar offentligt. Vinsterna är känsliga. Foto: TT/SVT

Snabbt ökande vinster i snabblåneföretagen

Uppdaterad
Publicerad

Bland deras kunder hamnar var tjugonde hos Kronofogden, men själva kan företagen i snabblånebranschen fira strålande tider: En fördubbling av verksamheten och vinsterna upp med femtio procent under de senaste fem åren, visar SVT:s granskning.

Magnus Sjögren arbetar i en ifrågasatt bransch men han har anledning att ändå vara mycket nöjd. Sjögren är vice vd för Folkia, ett av de största snabblåneföretagen i Sverige och för dem liksom för de andra bolagen i branschen går det strålande.

– Vi har fått tränga ihop oss lite allt eftersom det blir fler anställda, berättar han när han visar runt på kontoret vid Medborgarplatsen i Stockholm.

Fördubblad omsättning

Förutom att leda Folkia är Sjögren också ordförande i branschföreningen Svenska Konsumentkreditföretagen som organiserar majoriteten av snabblåneföretagen. Det är en sällsynt framgångsrik sammanslutning.

SVT har granskat medlemsföretagens senaste årsredovisningar och funnit en enastående utveckling. På bara fem år har omsättningen gått upp med 99,7 procent, det vill säga en fördubbling. Samtidigt ökar vinsten under samma period med över 55 procent.

Blygsam med glädjesiffrorna

Många företagsledare skulle slå en frivolt över sådana siffror och vara snabba med att dela med sig av dem, men Magnus Sjögren är en av få vd:ar som inte gärna talar om ekonomiska framgångar offentligt. Vinsterna är känsliga, särskilt ställt mot det faktum att antalet kunder som hamnar i ekonomiska problem på grund av snabblån aldrig har varit fler.

I stället säger han att han inte tagit del av vinstsiffrorna och nöjer sig med att bekräfta att det går bra.

– Branschen mognar och möter den efterfrågan som vi ser i marknaden, säger han stillsamt.

Etiska riktlinjer

Han berättar också att branschen nu enat sig kring etiska riktlinjer och att man hela tiden förfinar sin kreditprövning. Att så många snabblånekunder – var tjugonde enligt branschens egna siffror – ändå hamnar hos Kronofogden beklagar han.

– Vi har fokus på att det ska bli bättre, säger han.

SVT har tittat på utvecklingen hos de nio medlemsföretagen i Svenska Konsumentkreditföretagen: Credigo, Easycredit, Ferratum, Meddelandelån, Mobillån, Nano Kredit, Pengos, Risicum och Smskredit.

Vi har jämfört årsredovisningarna från 2009 med de från 2013 (undantaget Pengos, där senast tillgängliga årsredovisning från 2012 använts).

Bolagen hade 2009 en gemensam omsättning på 80 657 000 kronor. 2013 var omsättningen 161 102 000 kronor. En ökning med 99,7 procent.

Bolagen hade 2009 en gemensam vinst (resultat efter finansnetto) på 7 897 000 kronor. 2013 var vinsten 12 280 000 kronor. En ökning med 55,5 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar snabblånen

Mer i ämnet