I ett pressmeddelande medger Swedbank att banken har brustit i sitt arbete mot penningtvätt Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Swedbank medger brister kring penningtvätt – släpper sekretess kring rapport

Uppdaterad
Publicerad

Swedbank bekräftar att det funnits och fortfarande finns brister i bankens arbete mot penningtvätt. Storbanken väljer nu även att släppa sekretessen kring rapporten om bankens agerande när det gäller penningtvätt.

”I svaren konstaterar Swedbank att tillsynsmyndigheternas iakttagelser på flera centrala punkter överensstämmer med bankens egna”, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

Pressmeddelandet skickas ut med anledning av att Swedbank sent i måndags svarat på en så kallad avstämningsskrivning från tillsynsmyndigheterna i Sverige och Estland, där det till banken framförts en rad frågor om bankens hantering av misstänkt penningtvätt.

Swedbank och penningtvätten

Swedbank säger sig ha förbättrat rutinerna för att uppfylla de krav som ställs kring regelverket mot penningtvätt.

”Det har dock funnits brister i bankens arbete mot penningtvätt och vissa brister kvarstår alltjämt. Banken har historiskt inte haft tillräckliga resurser eller kompetens för att fullt ut hantera risken för att kunder och andra aktörer tvättar pengar.”

Släpper advokatsekretess

Styrelsen har samtidigt beslutat att släppa advokatsekretessen gällande advokat Erling Grimstad. Det innebär att chefsåklagare Tomas Langrot vid Ekobrottsmyndigheten efter påtryckningar nu kan höra Erling Grimstad som tidigare utrett eventuell penningtvätt på bankens eget uppdrag. Åklagaren misstänker att Swedbank har försökt att mörka en rapport för myndigheten.

”Styrelsen för Swedbank har beslutat att tillmötesgå Ekobrottsmyndighetens framställan om att avstå den s.k. advokatsekretessen avseende advokat Grimstads uppdrag åt Swedbank”, skriver man vidare i pressmeddelandet.

Bankens styrelse har även utsett Ingrid Harbo till permanent compliancechef på Swedbank. Harbo har tidigare varit tillförordnad sedan slutet av april.

Misstänktes för penningtvätt under ett decenium

Det var i februari som Uppdrag Granskning och SVT Nyheter avslöjade att Swedbank misstänks för penningtvätt under nästan ett decenium. Minst 40 miljarder kronor ska ha slussats mellan misstänkta konton.

Granskningen visade även att Swedbanks högsta ledning vilselett amerikanska utredare genom att undanhålla information om bankens kopplingar till advokatbyrån Mossack Fonseca.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet