Telia gör sig av med 1 500 tjänster

Uppdaterad
Publicerad

Telia meddelade förra veckan att personalstyrkan ska minskas med 1 000 personer under årets första kvartal. Totalt för året räknar bolagets vd Allison Kirkby med att runt 1 500 tjänster ska bort.

Bolaget befinner sig sedan två år tillbaka i en omstrukturering. När Telia ska bli mer digitalt blir en rad tjänster överflödiga. De senaste två åren har bolaget därför gjort sig av med 2 000 tjänster, inte enbart Telia-anställda utan också konsulter.

– Förra veckan meddelade vi att vi kommer att dra ned med 1 000 tjänster under årets första kvartal. Totalt för året kommer det röra sig om nedskärning med nära 1 500 tjänster, säger Allison Kirkby till TT.

Det handlar då både om anställda och konsulter.

Bolaget har enligt Allison Kirkby drabbats hårt av det makroekonomiska läget. Hon räknar därför med att tillväxten kommer att vara något svagare framöver.

– Vi har inte sett någon påverkan på konsumtionen än, men det är något som vi håller ett särskilt vakande öga på, säger hon.

Telia redovisar en förlust på minus 18, miljarder före skatt för fjärde kvartalet 2022. Det kan jämföras med vinsten på 1,2 miljarder kronor motsvarande period 2021.

Förra veckan gjorde bolaget en nedskrivning på 19,8 miljarder kronor för tillgångar i flera länder, som belastar resultatet.

Omsättningen uppgick till 24,3 miljarder kronor, jämfört med 23,4 miljarder kronor ett år tidigare.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 2 kronor per aktie. En sänkning jämfört med utdelningen i fjol som låg på 2,05 kronor per aktie.

Bolaget har en utdelningspolicy på minst 2 kronor per aktie. Den höjs i linje med vinsten. Men eftersom vinsten inte steg under 2022 blir utdelningen därefter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.