En aktiekurva och en folkmassa i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT & Tomas Oneborg/TT

Toppen är nådd – nu viker konjunkturen nedåt

Publicerad

Sverige befinner sig i ett ovanligt ekonomiskt läge. Trots att vi står på toppen av en högkonjunktur är räntan extremt låg. Men nu viker konjunkturen och lägre tillväxt och högre arbetslöshet är att vänta.

Efter finanskrisen för drygt tio år sedan rasade finansiella marknader samman och den globala ekonomin gick in i en lågkonjunktur. Sedan dess har ekonomin tagit fart och gått från låg- till högkonjunktur, men nu vänder det åter nedåt.

– Enligt våra beräkningar befinner vi oss på toppen av konjunkturen nu, även om det är svårt att ge en exakt tidpunkt, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på statliga Konjunkturinstitutet, KI, till SVT Nyheter.

– Enligt våra beräkningar befinner vi oss på toppen av konjunkturen nu, även om det är svårt att ge en exakt tidpunkt, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på statliga Konjunkturinstitutet, KI. Foto: Bezav Mahmod/SvD/TT

Enligt KI:s prognos toppar tillväxttakten på 2,4 procent i år och bromsar in 2019. Arbetslösheten i Sverige väntas sjunka något även det kommande året och bottna på 6,2 procent innan den börjar stiga.

Olika prognosmakare spår dock lite olika utveckling och Riksbanken tror att arbetslösheten bottnar redan i år och börjar stiga långsamt redan nästa år.

Längsta uppgången på 50 år

Senast konjunkturen toppade i Sverige var före finanskrisen, alltså för över tio år sedan.

– Så det börjar nu närma sig den längsta konjunkturuppgången som vi har haft på väldigt länge. Om vi får rätt i våra prognoser kommer detta bli den längsta uppgången sedan åtminstone 1960, säger Olle Holmgren, ekonom på SEB.

Det har varit skakigt på börsen den senaste tiden (Stockholmsbörsen har backat omkring 10 procent på en månad) något som kan vara ett tidigt tecken på en kommande nedgång.

– Ofta lönar det sig att vara lyhörd för finansiella marknader. Att det är skakigt på börsen kan innebära att investerarna ser något som ännu inte dykt upp i den ekonomiska statistiken.

Ovanlig konjunktur på flera sätt

Och konjunkturuppgången är inte bara ovanligt lång. Den ekonomiska situationen är ovanlig på flera sätt.

– Det är en ovanlig högkonjunktur eftersom vi inte har sett någon överhettning. Vi har varken sett skenande priser eller snabbt stigande löner. Dessutom har vi väldigt låga räntor, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Trots att Sverige alltså befinner sig på toppen av en högkonjunktur håller Riksbanken fortfarande sin viktigaste styrränta, reporäntan på extremt låga minus 0,5 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.