• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Kvartalet har varit speciellt ur den aspekten att volatiliteten på marknaden i första kvartalet har varit hög”, säger Frank Vang-Jensen, vd på Nordea. Foto: TT

Tummen upp för Nordea på börsen

Uppdaterad
Publicerad

Bankkoncernen Nordea går oväntat bra i första kvartalet och aktien stiger efter rapporten.

– Det är ett kvartal där vi har sett fortsatt fina affärsvolymer och ökad kundnöjdhet i hela Norden. Det gör att resultatet blir starkt, säger vd Frank Vang-Jensen.

Nordeas aktie lyfter över två procent på Stockholmsbörsen.

Bankledningen gläds åt ökade bolånevolymer och ökad utlåning till små och medelstora företag. Bolånevolymerna ökade med 6 procent i lokala valutor på årsbasis i hela Norden. Utlåningen till små och medelstora företag ökade med 7 procent.

– Kvartalet har varit speciellt ur den aspekten att volatiliteten på marknaden i första kvartalet har varit hög, det har du sett i stort sett i alla banker. Vi har gynnats av det, säger Frank Vang-Jensen.

– Men vi har fortsatt väldigt stor framgång i den underliggande affären.

Det förvaltade kapitalet ökade med 33 procent till 372 miljarder euro, motsvarande omkring 3,8 miljarder kronor, under kvartalet. Och inflödet av nya investeringar är starkt, enligt vd.

Bättre än väntat

Nordea redovisar ett rörelseresultat på 1 049 miljoner euro, motsvarande cirka 10,6 miljarder kronor, för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 599 miljoner euro motsvarande period 2020.

Resultatet var bättre än väntat. Nettovinsten lyfter till 788 miljoner euro, mot 460 miljoner ett år tidigare. Det kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på 632 miljoner euro.

Räntenettot steg till 1 212 miljoner euro, från 1 109 miljoner euro ett år tidigare. Provisionsnettot ökade till 827 miljoner euro, från 765 miljoner euro.

Kreditförlusterna föll till 52 miljoner euro, ned från 155 miljoner under första kvartalet 2020.

Banken behåller sin buffert oförändrad på 650 miljoner euro, på grund av att effekten av pandemin för Nordeas kunder fortsatt bedöms som osäker.

Rörelseintäkterna totalt lyfte till 2 420 miljoner euro, upp från 2 002 miljoner, medan rörelsekostnaderna steg till 1 319 miljoner euro, från 1 248 miljoner.

Ökade resolutionsavgifter och valutaeffekter ledde till ökade totala kostnader. Exklusive det var kostnaderna lägre jämfört med för ett år sedan, enligt vd.

– Vi har god kostnadskontroll, säger Frank Vang-Jensen.

Utlovar återköp

Han utlovar samtidigt återköp av aktier i linje med årsstämmans beslut, som ett sätt att dela ut vad som kallas ”överskottskapital” till ägarna.

Stämman godkände även en utdelning på högst 0,72 euro per aktie i september, i linje med gällande rekommendationer från Europeiska centralbanken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer