Foto: TT

Två höga chefer lämnar Nordea

Uppdaterad
Publicerad

Nordeas finanschef Heikki Ilkka lämnar banken, skriver Dagens Industri. Även vice finanschefen har slutat.

Under onsdagen meddelade Nordea att Heikki Illka lämnar sin post som finanschef för banken, en post han haft sedan 2015. Enligt Dagens industris källor beror det på flera saker, men framför allt Nordeas svaga rapport för det senaste kvartalet, då bankens aktie dök med nästan sex procent samma dag som rapporten presenterades.

En annan orsak är att det varit turbulens inom Nordea efter intressekonflikter mellan verksamheterna i de nordiska länderna. Banken har också påverkats negativt av den kontroversiella flytten av huvudkontoret till Helsingfors.

Tredje gången på fem år

Det är tredje gången på mindre än fem år som Nordea byter finanschef. Någon efterträdare till Illka är ännu inte utsedd, enligt DI.

Nordea bekräftar också till DI att vice finanschefen Tom Johannessen har lämnat företaget. Han sade upp sig i somras. Johannessen rekryterades till Nordea för tre år sedan.

Ändrade uppgifter om Heikki Ilkka

I en tidigare version av artikeln uppgavs att Heikki Ilkka blivit ombedd att sluta. Men Nordea dementerar den uppgiften till Dagens Industri, och framhåller att finanschefen har sagt upp sig på eget initiativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.