SVT:s utrikesreporter Erika Bjerström i Aktuellt. Foto: Skärmdump SVT

Erika Bjerström om Parismålet: ”En obegriplig utmaning”

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomipristagaren William Nordhaus är inte ensam om att döma ut chanserna att nå upp till Parisavtalets klimatmål. Enligt SVT:s utrikesreporter Erika Bjerström delar många forskare hans slutsats om att målet i princip är omöjligt att nå.

I SVT:s Aktuellt på onsdagskvällen säger Erika Bjerström att vi enligt klimatforskarna går i ”raska steg” mot tre eller fyra graders uppvärmning, i stället för målet från Paris 2015 om max två grader.

– Det finns ett tidsfönster på ungefär tio år, och då handlar det om att minska de fossila utsläppen med 70 procent till 2030. Då måste du ställa om transportsektorn, industrierna och matförsörjningen, säger hon och fortsätter.

– Det är en nästan obegriplig utmaning där alla länder i världen måste säga: ”ja, nu gör vi det”.

”Skulle få enorma ekonomiska konsekvenser”

Om vi skulle landa på en uppvärmning på tre grader, vad skulle det betyda?

– Det skulle få enorma ekonomiska konsekvenser. Polarisarna skulle smälta och vi skulle få se höjningar av havsnivån. Många kuststäder i Asien skulle hamna under vatten.

”Kanske nästa Nobelpris”

Erika Bjerström säger att det nu finns professorer som har börjat titta på vilka modeller som kan användas för att hantera framtidens utmaningar till följd av klimatförändringarna.

– De säger till exempel nu att man kanske kommer att behöva ransonera mat. Det kommer bli fler väpnade konflikter över vatten. Det är kanske nästa Nobelpris, när de räknar ut hur mänskligheten ska klara den utmaningen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatmötet i Katowice

Mer i ämnet