I sitt första tal i parlamentet säger premiärminister Boris Johnson att han vill slopa den plan för att undvika en gräns på irländska ön som hans företrädare Theresa May och EU enats om. Foto: Jessica Taylor

EU: Johnsons brexitkrav oacceptabla

Uppdaterad
Publicerad

Boris Johnson vill undvika en avtalslöst brexit, men vägrar acceptera den nödlösning som ska garantera en öppen gräns mellan Irland och Nordirland. EU:s chefsförhandlare Michel Barnier beskriver den brittiska linjen som ”oacceptabel”.

I sitt första tal till parlamentets underhus förklarade Storbritanniens nytillträdde premiärminister Boris Johnson att han helst undviker en avtalslös brexit. Men det finns ett stort ”men”.

-Det måste vara väldigt tydligt att vägen till ett avtal går via ett avskaffande av backstop-planen, sade Johnson.

Termen ”backstop” kommer ursprungligen från den ärkebrittiska sporten cricket där den beskriver den utespelare positionerad vid planens ytterkant som har till uppgift att stoppa de bollar som ingen annan lyckats fånga. I brexitsammanhang syftar den på en del i det utträdesavtal som EU erbjudit, men som förra premiärministern Theresa May inte lyckades baxa genom parlamentet, som garanterar en öppen gräns mellan EU-medlemmen Irland och det brittiska delområdet Nordirland.

Oacceptabelt krav

EU:s chefsförhandlare för brexitfrågor, Michel Barnier, reagerar på Johnsons krav att slopa backstop-planen.

”Det är självklart oacceptabelt och inte inom Europeiska rådets mandat”, skriver han i ett mejl till medlemsstaterna, där han också noterar Johnsons ”stridsbenägna” tonfall.

”Ett avtalslöst utträde kommer aldrig att vara EU:s val, men vi måste vara redo för alla scenarier”, skriver Barnier.

Orubblig Juncker

Under torsdagen framförde Johnson också sin önskan att omförhandla utträdesavtalet under ett telefonmöte med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, men tycks ha varit ute i ogjort ärende.

-Juncker lyssnade på vad premiärministern hade att säga men återupprepade EU:s position att utträdesavtalet är den bästa och enda möjliga överenskommelsen, säger en talesperson för Juncker. ……

Talespersonen tillägger dock att Johnson och Juncker utbytt mobilnummer och enats om att hålla kontakten.

-Juncker upprepade att kommissionen är tillgänglig under de kommande veckorna om Storbritannien vill hålla samtal och förtydliga sin position ytterligare.

Fakta: Backstop-planen

Både EU och Storbritannien vill förhindra att en hård gräns uppstår på den irländska ön. Den så kallade backstop-planen är en slags nödlösning för att garantera att så inte sker.

Planen var en del av det utträdesavtal som Storbritanniens förra premiärminister Theresa May och EU enades om, men som det brittiska parlamentet röstade ned.

Storbritannien vill lämna EU:s inre marknad och tullunion. Problemet är att den framtida gränsen mellan EU och Storbritannien går mellan det brittiska Nordirland och EU-medlemmen Irland. Efter den blodiga konflikten i Nordirland var en viktig del av fredsavtalet 1998 just att sudda bort denna gräns.

Men om gränsen inte får gå genom den irländska ön måste den i stället gå mellan Nordirland och övriga Storbritannien. Detta anser många ökar risken eller chansen, beroende på hur man ser det, för att Nordirland i framtiden enas med Irland. En sådan gränslösning ogillas av brittiska brexitörer och är otänkbar för det nordirländska unionistpartiet DUP, stödparti åt brittiska Konservativa partiet.

Förhoppningen var att backstop-planen aldrig skulle behöva användas. Den skulle träda ikraft först 2022, efter att utträdesavtalets övergångsperiod upphör, och tanken var att problemen tills dess skulle hunnit lösas.

Ifall Storbritannien lämnar EU utan något avtal den 31 oktober uppstår omedelbart en hård gräns mellan Nordirland och Irland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.