Giuseppe Conte ska leda den koalition som SVT:s korrespondent kallar för EU:s mardröm. Foto: TT

Analys: EU:s mardröm om Italien slog in

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Att det skulle bli ett populistiskt parti i nästa italienska regering kom inte som någon överraskning. Tvärtom var det en matematisk förutsättning för att överhuvudtaget få ihop det. Men att det blev dubbelt populistiskt skickar chockvågor ända till Bryssel. Det var worst-case-scenario för EU-vännerna.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Det blev alltså de två vinnarna i det italienska valet som till slut fick ihop det. Femstjärnerörelsen och Lega. Man kan inte beskylla nya regeringen för att inte ha lyssnat på väljarna. Varannan italiensk väljare lade sin röst på dem. Under mina resor i Italien före valet, från norr till söder, var detta de två partierna som de flesta jag mötte pratade om. Och inte sällan tvekade mellan. Alla övriga partier blev faktiskt förlorare och har fått dra sig tillbaka för att slicka såren.

Olyckskorparna väntar sig att den italienska regeringen kommer spricka rätt snabbt. Hur det blir med den saken återstår att se. Italien har haft en bit över 60 regeringar sen andra världskriget, och där vet man att det kan svänga snabbt i politiken. Men hur länge det nya partiledarparet ”Salvimaio” (Salvini + Di Maio) håller ihop kan få effekter för det nalkande Europaparlamentsvalet. Får den nya regeringen en bra start kan det ge vind i seglen för fler av Europas populistiska och EU-skeptiska partier inför valet i maj nästa år. Spricker den före dess kommer andra peka på nederlaget som ett varnande exempel.

Att kallas populist stör ej

Och sen det där med populism? Ja, det är ingen benämning som stör varken Femstjärnorna eller Lega. Istället för att följa en ideologisk linje kan man därför vänta sig fler svängar från den här regeringen, mer anpassning av politiken efter vad folk tycker. Ett yvigare Italien, kanske. Nu lovas sänkt skatt, sänkt pensionsålder, högre pensioner och högre bidrag till arbetslösa. Ett av de redan hårdast skuldsatta euroländerna tar på sig spenderbyxorna igen, och ekonomer varnar för att ekvationen inte går ihop.

Italien, som var med och grundade Europeiska unionen, vars huvudstad gav namn åt första avtalet – Romfördraget – kommer bli ett besvärligare medlemsland. Lita på att Italien kommer orsaka sömnlösa nätter för somliga i Bryssel, som just fått ännu en stark vilja att tampas med i den redan allt brokigare skaran av europeiska länder.

Asylpolitiken ska omförhandlas

Även om medlemskapen i NATO, EU och euron ser ut att vara fredade i det gemensamma programmet så finns det mycket annat som den nya regeringen vill syna, riva upp och omförhandla: EU:s gemensamma asylpolitik, EU:s lagliga grunddokument – fördragen och EU:s sanktioner mot Ryssland.

Men sånt är livet, suckade en högre EU-tjänsteman i förra veckan. – Just så funkar demokratiska val. Räkna med att Rom kommer vara en spännande skådeplats för politiska dramer framöver.   

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.