Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör EU:s utrikeschef om Rysslands kärnvapenhot i klippet. Foto: AP

EU-topp: Rysslands styrkor kan ”förintas”

Publicerad

Missförstå inte vår förmåga lyder budskapet från Bryssel till Ryssland och president Vladimir Putin. Nato-chefen hälsar att alliansen är ”vaksam”. Och EU-ledningen skräder inte orden när det gäller kärnvapenhot från Ryssland.

EU:s utrikeschef Josep Borrell varnar Ryssland för att landets styrkor kommer att ”förintas” av västvärlden om någon form av kärnvapen används mot Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Putin säger att han inte bluffar. Tja, han har inte råd att bluffa, och det måste vara tydligt att människorna som stöder Ukraina, EU och medlemsstaterna samt USA och Nato inte heller bluffar, säger Borrell på torsdagen i samband med öppnandet av en akademi för diplomati i Bryssel.

– Vilken som helst kärnvapenattack mot Ukraina kommer att skapa ett svar, inte ett kärnvapensvar utan ett så kraftfullt militärt svar att den ryska armén kommer att förintas, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.