Fredrick Federley, EU-parlamentariker för Centerpartiet tycker att EU-länder som vägrar ta emot asylsökande ska kunna få sänkta bidrag. Han får stöd av de flesta andra svenska partier, men Sverigedemokraterna är av en annan uppfattning. Foto: TT

Svenska partier vill straffa EU-länder som inte tar emot flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av nio svenska partier i EU-parlamentet tycker att EU- länder som inte tar emot flyktingar ska kunna straffas med sänkta EU-bidrag. Sverigedemokraterna tycker i stället att det ska vara upp till varje land att bestämma. Det visar en enkät som SVT gjort.

Frågan om EU ska ha en gemensam flyktingpolitik eller inte har varit omdebatterad de senaste åren. Bland annat den svenska regeringen driver linjen att alla EU-länder ska dela på ansvaret för asylsökande. EU-parlamentet vill att länder som inte tar emot flyktingar ska kunna straffas med sänkta EU-bidrag, något som stöds av åtta av nio av de svenska partierna i EU-parlamentet.

– Ska vi har ett samarbete som fungerar är det rimligt att man följer fattade beslut. Om man inte gör det har man också sagt att ”det här är en union jag inte vill vara med i och då vill jag inte heller ha pengar därifrån”, säger Fredrick Federley (C),  EU-parlamentariker.

Alla partier utom Sverigedemokraterna tycker att detta är ett ”mycket bra förslag”. Sverigedemokraterna, däremot tycker istället att det här är ett ”mycket dåligt förslag”.

– Det handlar om nationell suveränitet, varje land måste själv bestämma detta och inte bli påtvingade av EU, säger Peter Lundgren (SD), EU-parlamentariker.

Förhandlingarna kring  en gemensam flyktingpolitik i EU har nu pågått i flera år och det går trögt att nå en fungerande överenskommelse. Framför allt är det länder i Östeuropa som motsätter sig att ta emot asylsökande.

Så tycker partierna – vad tycker du? Testa själv i SVT:s valkompass

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.