Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Piotr Wawrzeniuks, docent militärhistoria Försvarshögskolan, analys vad Putin ville förmedla. Foto: SVT/TT/EPA

Expert: “Målet var att kommunicera att allt går enligt plan”

Uppdaterad
Publicerad

Piotr Wawrzeniuk, docent i militärhistoria vid Försvarshögskolan, menar att president Vladimir Putins mål med sitt segerdagstal var att kommunicera att allt går enligt plan.

– Vi fortsätter och det finns ingen anledning till oro är ungefär vad han kommunicerade, säger Piotr Wawrzeniuk. 

Segerdagen i Ryssland – ett traditionsenligt firande av segern över Nazityskland – är en extremt viktig dag för Ryssland, enligt Piotr Wawrzeniuk.

Han menar att Putin i sitt tal underströk att balansen i Europa är rubbad och att Ryssland vill ha en rättvis säkerhet när väst, med Nato i spetsen, har tagit ”stora friheter i Rysslands bakgård”, Ukraina.

– Han (Putin) sa att operationen fortsätter och att man kommer att fortsätta slåss för de ideal och värderingar som gjorde att man segrade 1945, säger Piotr Wawrzeniuk som menar att talet innehåll paralleller mellan ukrainska försvarare och nazister. 

Utnyttjar budskapet med dagen

– Man har använt det här minnet av segerdagen som en ersättning för egentlig politisk- och samhällsmodernisering. Den här militäriseringen av samhället och karnevalisering av minnet med folk som klär ut sig och så vidare, när det i grunden handlar om en seger som i Sovjetunionen kostade 27 miljoner människoliv enligt officiella siffror.

Bedömare har i veckor spekulerat i vad talet ska innehålla, bland annat att Putin ska planerat att förklara fullständigt krig mot Ukraina.

– Talet var förvånansvärt utslätat med tanke på spekulationerna. Det innehöll inte någon tillstymmelse till att utropa en seger, eller vilket som var den största farhågan, att Putin officiellt skulle förklara krig, säger Bo Petersson, professor i statsvetenskap vid Malmö universitet.

Bo Petersson tror att talet är en kompromiss mellan olika intressen i ledningen.

– Jag förmodar att de läckor som förekommit om att Putin skulle använda talet för att formellt förklara krig tyder på att planerna varit långt framskridna, men ändå övergivits i slutändan.

Enligt Piotr Wawrzeniuk används dagen exempelvis av Ryssland mot de baltiska länderna och Polen, där man inte firar den ryska högtiden, för att visa att deras historieskrivning är falsk.

Hör Piotr Wawrzeniuk berätta mer om segerdagen ur ett historiskt perspektiv i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet