Den senaste tidens it-attacker visar att Sveriges system är sårbara, menar en it-expert. Foto: Thomas Winje Øijord/TT

Experten om it-attackerna: ”Hela havet stormar just nu”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarnas it-attacker visar att Sveriges system inte är tillräckligt robusta. It-säkerhetsexperten Robert Malmgren säger att vi måste ställa in oss på att attackerna kommer fortsätta.

– Hela havet stormar nu. Vi har definitivt inte sett slutet på det här, säger han.

Sverige är ett land som kommit långt i digitaliseringen, vilket gör oss särskilt sårbara för it-attacker. Robert Malmgren menar att flera olika aktörer nu passar på att utnyttja det känsliga säkerhetspolitiska läge Sverige befinner sig i.

– Det är en oerhört komplex situation där det finns flera aktörer samtidigt som är upprörda över koranbränningarna och det som sker i Sverige. Och mitt i allt det här finns olika länders underrättelsetjänster och cyberkriminella som passar på nu när det är “fog of war” eller krigsdimma. Det är allmänt svårt att se och det händer många saker samtidigt, säger Robert Malmgren.

Kopplas till koranbränningar

Han menar att attackerna mot SAS är särskilt allvarliga. Att kunder får fel biljetter tyder på att en aktör är inne i systemet och detaljstyr. Till skillnad mot till exempel attacken mot SVT, då sajten upplevde störningar, så har man i fallet med SAS kunnat manipulera information.

– Motiven har att göra dels med upprördhet över Sverige och koranbränningarna, men det är också något som används som svepskäl, säger Robert Malmgren, och pekar på att andra aktörer utnyttjar det känsliga läge som Sverige befinner sig i.

Sektorer som hittills inte drabbats, så som finanssektorn och elsektorn, bör vara särskilt försiktiga framöver. Skulle de sektorerna utsättas kan det ha omfattande konsekvenser för samhället, menar Robert Malmgren:

– Alla som bedriver verksamheter med känslig samhällstjänst behöver se över sina verksamheter, och ta det som händer som en varningssignal. Hela havet stormar nu. Vi har definitivt inte sett slutet på det här. Attackerna lär fortsätta i Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Måns Jonasson förklarar hur hackare kan utsätta webbplatser för överbelastningsattacker: ”Om väldigt många försöker komma in samtidigt så kommer ingen in” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.