Skellefteå flygplats hemsida havererade på onsdagen. SAS hade problem dagen innan. Båda ska ha utsatts av en hackergrupp som experter menar kan arbeta för Rysslands räkning. Foto: SVT, Johan Nilsson/TT

Ny våg av cyberattacker – riktas mot flygplatser och flygbolag

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget SAS och Skellefteå flygplats är de senaste i raden att utsättas för överbelastningsattacker. Den gemensamma nämnaren för de senaste dagarnas it-angrepp är att gruppen Anonymous Sudan sagt sig ligga bakom.

På tisdagseftermiddagen ledde en överbelastningsattack till stora störningar för SAS-kunder. Bolagets sajt och app låg nere under flera timmar, samtidigt som kunduppgifter hamnade i fel händer.

– Det var en del kunder som fick fram andra kunders uppgifter, såsom kontaktuppgifter, kommande resor och fyra sista siffrorna i kreditkortsnumret, säger Anna Sandell, presschef för SAS Sverige.

Hon framhåller att inga uppgifter ska ha stulits och att det inte finns några tecken på intrång i systemen.

– Ingen har stulit information, utan det är SAS-passagerare som använt appen och hemsidan som eventuellt kunnat se andras uppgifter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Måns Jonasson förklarar hur hackare kan utsätta webbplatser för överbelastningsattacker: ”Om väldigt många försöker komma in samtidigt så kommer ingen in” Foto: SVT

Hackergrupp tar återigen på sig ansvaret

På onsdagen riktades attacker mot Skellefteå flygplats. Men enligt flygplatsledningen drabbades inte flygtrafiken – bara informationen till resenärerna.

I båda fallen har attackerna varit utannonserade på förhand. Hackergruppen Anonymous Sudan, som säger sig ha koppling till just Sudan, har uppgett att svenska sajter ska utsättas för cyberattacker tills dess att Sveriges regeringen ber ursäkt för Rasmus Paludans koranbränningar.

Ytterligare en handfull flygplatser pekades ut som mål för attackerna, men det är oklart om fler drabbats av störningar.

Flera vågor av attacker

Tidigare har flera regioner och mediebolag pekats ut av gruppen.

Flera it-experter som SVT Nyheter talat med har framhållit att den påstått sudanska hackergruppen skulle kunna vara en falsk flagg-operation som i själva verket orkestreras av Ryssland. På sin Telegramkanal har gruppen tillbakavisat rysskopplingen och kallat experterna för ”idioter”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad vet vi om ”Anonymous Sudan”, och vilka detaljer skulle istället kunna peka åt ett ryskt håll? Se videon. Foto: TT/SVT/Pexels

Attackerade flygplatser

Hackergruppen Anonymous Sudan har gått ut med en lista med flygplatser de påstår sig ha utsatt för attacker. Men listan är inte tillförlitlig. En av flygplatserna på listan är Skövde Airport, trots att den flygplatsen är nedlagd.

De flygplatser som bekräftats drabbade av problem under onsdagen är:

Skellefteå Airport

Höga Kusten Airport

Karlstad Airport

Sälen – Scandinavian Mountains Airport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.