Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tomas Kåberger, energiforskare på Chalmers och tidigare vd på generaldirektör på Energimyndigheten, berätta om skillnader i elpriser i Europa. Foto: Helena Landstedt/TT.

Experter eniga: Svårt att jämföra elpriser i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Många uppgifter florerar i media och på andra plattformar om svenska elpriser. Vissa hävdar att vi har låga priser jämfört med andra EU-länder och andra påstår att vi har bland de högsta.

– För konsumenter ligger vi rätt så högt och för företag rätt så lågt, säger Lars Nordström, professor i elkraftteknik på KTH.

I förra veckan sade energiminister Khashayar Farmanbar (S) att Sverige har elpriser som är en fjärdedel av de franska. Han blev sedan KU-anmäld av Kristdemokraterna som hävdade att det inte stämde. KD menar att svenska elpriser är “skyhöga” och att energiministerns uttalande var felaktigt.

– Det finns olika sätt att beskriva priser och kostnader. Men om man tittar på elmarknaden och de priser som elhandelsbolagen betalar så kan vi konstatera att Sverige har så gott som ett av Europas lägsta priser, säger Tomas Kåberger, energiforskare på Chalmers och tidigare generaldirektör på Energimyndigheten. 

Däremot är inte detta pris detsamma som priset hushållen ser på sina elräkningar. Där ingår andra kostnader som skatt, moms och distributionsavgifter, påpekar han.

Högre än EU:s snitt

Sverige har ett genomsnittligt hushållspris på strax över 32 eurocents per kilowattimme, jämfört med EU:s snitt på dryga 29, enligt Eurostats senaste rapport för första kvartalet 2022.

Lars Nordström, professor i elkraftteknik på KTH, menar att det främst är skatten och momsen som gör att Sverige hamnar högt bland EU-länder när det kommer till slutkonsumentpriset. Han påpekar att Sverige har en låg energiskatt för företag vilket bygger på vår elintensiva industri. 

Tomas Kåberger pekar på liknande förklaring.

– Det var en medveten politik som delvis har att göra med att elproduktionen på marginalen har miljökostnader som inte betalas, säger han.

Svårt att jämföra rakt av

Däremot menar båda att det är svårt att jämföra eller dra slutsatsen att det just handlar om skatten. Frankrike har betydligt lägre hushållselkostnad än Sverige. Tomas Kåberger påpekar att det inte är säkert att deras priser kan hålla i längden. Däremot säger han att Frankrikes elpris på marknaden är högre än Sveriges:

– Att vi i Sverige är oberoende av att producera el med kol och gas gör att vi inte har drabbats av den kostnadsökningen som andra kol eller gasberoende länder har, säger han.

Båda experter påpekar att den största anledningen till de höga elpriserna vi ser nu är framför allt en följd av de höga naturgaspriserna i samband med kriget i Ukraina.

Elkostnader för hushåll för första kvartalet 2022

(Eurocents/kWh)

Sverige (32.70)

Finland (24.06)

Estland (24.98)

Lettland (17.24)

Litauen (16.05)

Polen (16.54)

Slovakien (18.14)

Rumänien (14.20)

Bulgarien (10.91)

Grekland (35.39)

Cypern (25.49)

Kroatien (13.24)

Ungern (10.01)

Slovenien (11.39)

Österrike (25.19)

Tjeckien (23.48)

Tyskland (38.04)

Danmark (45.25)

Italien (42.02)

Nederländerna (35.81)

Belgien (41.88)

Frankrike (21.41)

Portugal (22.73)

Irland (34.80)

Spanien (51.07)

Luxemburg (20.41)

Malta (13.17)

EU-snitt (29.21)

Källa: Eurostat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.