I genomsnitt 12,5 procent av Facebooks användare uppvisar tecken på att inte kunna kontrollera tiden de lägger på plattformen, enligt företagets egna uppgifter. Foto: TT

Facebook negativt för hundratals miljoner användare

Uppdaterad
Publicerad

En av åtta Facebook-användare får problem i sitt vanliga liv som länkas till överanvändning av plattformen. Det visar interna dokument från Facebook, som nu avslöjas av the Wall Street Journal.

Facebook beräknas ha cirka 2,9 miljarder användare över hela världen. Enligt dokument som The Wall Street Journal hänvisar till uppskattar Facebook själva att i genomsnitt 12,5 procent av deras användare uppvisar tecken på att inte kunna kontrollera tiden de lägger på plattformen.

Att så många av dem har ett problematiskt användande av plattformen som påverkar deras arbete, sömn och relationer har varit känt av företaget i flera år.

En intern arbetsgrupp med uppgift att se över plattformens påverkan på människor och föreslå förbättringar lades ned 2019. En del av de förslag på förbättringar, så som färre notifikationer, har dock implementerats av Facebook.

”Vi har en roll att spela”

Facebook understryker att det inte finns något vetenskapligt samband mellan användandet av tjänsten och sämre livskvalitet.

Men enligt Brian Primack, en forskare som The Wall Street Journal pratat med, överensstämmer fynden med det som utomstående forskare har pekat på som ett problem under många år. Primack menar att ”siffrorna borde oroa folk” då ”allt pekar i samma riktning”.

Till The Wall Street Journal säger företagets talesperson Dani Lever angående att en betydande del av användarna har problem att kontrollera sitt användande av det sociala mediet:

–  Vi har en roll att spela, det är därför vi har byggt verktyg för folk att hantera hur och när de använder våra tjänster. Vi har därutöver ett dedikerat team som arbetar mot alla våra plattformar för att bättre förstå de här sakerna och för att säkerställa att folk använder våra appar på ett sätt som är meningsfullt för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.