Morgan Johansson (S) anser att fler åtgärder behövs för att minska flyktingströmmen. Foto: SVT

Morgan Johansson om M:s förslag: Jag låser mig inte

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att behövas fler åtgärder för att bromsa flyktingströmmen, det menar migrationsminister Morgan Johansson (S). Han avfärdar inte det moderata förslaget om att direktavvisa asylsökande tillbaka till Danmark eller Tyskland.

– Det räcker med att se sig om och se hur det ser ut just nu. Vi har en situation där det kommer 10.000 som söker asyl varje vecka och systemen är ansträngda, säger Morgan Johansson (S).

Situationen handlar inte bara om de som söker asyl utan också om tiden efter, där det behövs sociala insatser och skolgång.

– Det är svårt att hävda att det är hållbart på sikt. Vi är det land som tagit det största ansvaret av alla EU-länder.      

Vill titta på konsekvenser

Morgan Johansson (S) utesluter inte fler åtgärder än de som redan gjorts där regeringen bland annat kommit överens med oppositionen om 21 punkter. Det handlar bland annat om stödboende istället för HVB-hem, 10 miljarder till kommunsektorn och ett lagförslag som tvingar alla kommuner att ta emot asylsökande. 

Moderaterna kom tidigare i veckan med ett förslag där de vill att Sverige ska kunna neka flyktingar som kommer från andra EU-länder och neka de som redan har sökt asyl i ett annat EU-land.

– Jag låser mig inte vid något just nu.

Varför avfärdar du inte det direkt?

– Om man ska kunna ha en diskussion med andra partier så är det nog klokast att gå in i en sådan diskussion med ett öppet sinne. Det finns många förslag som kan vara svåra eller olämpliga.

Morgan Johansson (S) menar dock att när det gäller Moderaternas förslag att man måste titta på hur det förhåller sig till EU-rätten och vad det skulle få för konsekvenser och följdeffekter för övriga Europa.

– Stänger alla länder gränserna så är vi snart nere på Balkan och det skulle kanske innebära en ännu mer instabil situation eftersom så många flyktingar redan befinner dig där.

Är det ditt ansvar som minister att i första hand se till Europa eller Sverige?

– Det är viktigt att se till helheten.

Måste titta på konsekvenser

Morten Kjaerum, chef vid Raoul Wallenberg institutet menar att Sverige inte skulle bryta mot asylrätten om vi skulle börja skicka tillbaka flyktingar till det första land som de kommer ifrån.

– Nej det gör Sverige inte. Flyktingkonventionen handlar om riktiga människor och om att inte skicka tillbaka människor till länder där krig och konflikt pågår. Gör man inte det så strider man inte mot flyktingkonventionen, säger Morten Kjaerum.

Morgan Johansson (S) håller med om den bedömning som Morten Kjaerum gör.

– Han utgår från Genèvekonventionen och argumenterar kring hur ett sådant förvarande skulle vara förenligt med den. Bekymret är att vi ovanpå det har en EU-rätt och ett asylprocedurdirektiv och en EU-stadga. Det är därför jag varit försiktig och sagt låt oss titta på hur juridiken ser ut och vad som händer med Schengen-området.

Morgan Johansson (S) menar att får det konsekvenser för Schengensamarbetet och att det är lätt att hamna i en situation som fanns för drygt 30 år sedan när man behövde visa pass vid resa ut från Sverige. Samtidigt så har regeringen gått ut så sent som i förra veckan och sagt att gränsen är nådd.

– Just nu är vi i en situation där vi måste försöka minska trycket på Sverige. 

Se intervjun med Morgan Johansson (S) i kvällens Agenda kl. 21.15 i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet