Partiledaren Ebba Busch Thor i Almedalen förra året. Foto: TT

Flyktingpolitiken en symbol för KD:s splittring

Publicerad
ANALYS ·

Alliansens sorgebarn, minstingen som inte vill växa, är trots sin oansenliga storlek ett parti som dras isär. Flyktingpolitiken har blivit själva symbolen för vilket parti Kristdemokraterna ska vara och vilken väg det ska gå.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Partiledarvalet i Kristdemokraterna våren 2015 föregicks av en dramatisk kamp mellan dem som ville dra partiet åt höger och de som ville vara kvar någonstans i mitten, ungefär där Alf Svensson på sin tid positionerat Kristdemokraterna.

När Ebba Busch Thor till sist vann striden över Jakob Forssmed, var hon klar och tydlig med att Kristdemokraterna under hennes ledning skulle vara ett högerparti. Vägvalet markerades bland annat genom att hon petade mittenpolitikern Emma Henriksson från posten som gruppledare till förmån för Andreas Carlson som stod henne själv närmare. Hälften av riksdagsgruppen lade ner sina röster när valet av gruppledare skulle ske; en talande bild av splittringen i partiet.

Parkerat sig kring tre procent

Hade det gått bra i opinionsmätningarna, i stället för de ständiga brutala och obevekliga procentsatserna en bra bit under fyra procent, hade Kristdemokraterna kanske kunnat vara ett enat parti i dag. Åtminstone hade de missnöjda nöjt sig med att knyta näven i fickan. Men under Ebba Busch Thors tid som partiledare tycks partiet ha parkerat sig kring tre procent.

Den nya partiledarens profilering av Kristdemokraterna som ett hårdkokt parti, som vill ha tuffare tag kring brott och straff, Jas-plan att bomba IS och inte minst en betydligt hårdare flyktingpolitik, lyfte inte Kristdemokraterna i opinionsmätningarna.

Hård bild etsat sig fast

Det skulle visa sig att tomrummet till höger som uppstod när Fredrik Reinfeldt ledde Moderaterna snabbt fylldes på av Anna Kinberg så att Kristdemokraterna blev överflödiga där.

Ebba Busch Thor har efter den första tidens profilering med hårda bud försökt att återvända till den stig som nestorn Alf Svensson varit vägvisare för. Men partiledarens kritiker anser att bilden av det tuffa och hårda är den som etsat sig fast. Det främsta uttrycket för det är den nya strängare flyktingpolitiken. Om flyktingpolitiken som vattendelare kommer det att bli strid på rikstinget i höst med 70 kristdemokratiska kommunalråd på barrikaderna för generösare asylregler.

Kan splittras ännu mer

Om rikstinget skulle köra över partiledningen och fatta beslut om en uppmjukad asylpolitik med flera möjligheter till permanenta uppehållstillstånd skulle Alliansen bli än mer splittrad i flyktingpolitiken.

I dag är det Moderaterna som sticker ut med Alliansens strängaste politik. Kristdemokraterna skulle hamna på den andra sidan med utgångspunkt i hur det ser ut idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.