– En femåring är alltid en femåring och skall behandlas som ett barn. Medlemsländer måste göra allt de kan för att skydda och ta hem dessa barn, säger Panos Moumtzis, FN:s ansvarige för krisen i Syrien Foto: TT

FN läxar upp länder som inte hjälper barnen i de syriska lägren

Uppdaterad
Publicerad

FN:s koordinator för syrienkrisen uppmanar nu i skarpa ordalag Sverige och andra länder att rädda de barn som sitter i läger i Syrien.

– En femåring är alltid en femåring och skall behandlas som ett barn. Medlemsländer måste göra allt de kan för att skydda och ta hem dessa barn, säger Panos Moumtzis.

Den svenska debatten har mest handlar om de sju barnen till IS-terroristen Mikael Skråmo. Men FN lyfter nu situationen för alla barn i lägren.

Det handlar om totalt 2 500 barn enligt FN och den humanitära koordinatorn för Syrienkrisen – Panos Moumtzis – talade i Genève om att över 200 barn dött i lägren sedan december.

”Alla är offer”

– Alla barn har rätt att betraktas som offer. De har en mor och en far som har en nationalitet, därför bör regeringar i alla medlemsländer agera för dessa barns bästa.

För Sverige del handlar det om totalt omkring 80 barn. UD:s presschef Patric Nilsson bekräftar att UD i samarbete med internationella organisationer på plats kartlägger vilka som har svensk koppling.

– När det gäller att ta hem barn måste det ske på ett rättssäkert sätt och  enligt svenska lagar, vi kan till exempel inte separera barn och föräldrar mot föräldrarnas vilja, säger han till SVT.

Skyldiga att agera

FN-koordinatorn läxar upp världens regeringar som inte agerar mer kraftfullt för barnen i lägren. Han menar att såväl barnkonventionen som folkrätten ålägger medlemsländer att agera aktivt och kraftfullt gällande barnen- och även kvinnor, även om det kan handla om att åtala medborgare för brott.

– Det finns en skyldighet enligt folkrätten att länder skall göra allt man kan för att skydda, ta hem och åtala och rehabilitera och integrera dessa barn- och kvinnor, säger Panos Moumtzis

Tycker då UD att man gör ”allt man kan” som FN kräver?

– Ja, inte bara UD utan även andra departement och vi samverkar med kommuner och socialtjänst. Det handlar om en långsiktig lösning för barnen och regeringen agerar, säger Patric Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.