Forskare hotar lämna Max IV

Uppdaterad
Publicerad

Satsningen på forskningsanläggningen Max IV behöver ett omedelbart tillskott av pengar – annars hotar forskare att lämna projektet.

I förra veckan kunde Sydnytt berätta om krisen på Max IV och att ledningen lämnat in en ansökan om ett extra anslag på 232 miljoner kronor för att säkerställa att tidsplanen för bygget inte spricker. Nu kräver omkring 900 forskare, som är anslutna till projektet, ett snabbt besked om framtiden.

Forskarnas användarförening konstaterar att det måste till 90 miljoner inom bara några veckor, annars är det risk för att hundratals forskare lämnar Lund och söker sig till andra platser för att kunna fortsätta med sin forskning.

MAX IV

Ingmar Persson, som är ordförande för Maxlabs användarförening och representerar forskare från hela världen, säger till Sydsvenskan att han är utomordentligt bekymrad över situationen.

– Jag är inte alls nöjd med hur detta har skötts,  konstaterar Ingmar Persson, som är kemiprofessor vid SLU.

Fakta: Max IV

* Fösta spadtaget för Max IV togs 2010 i nordöstra Lund. Anläggningen har en byggtid på fem år.

* Vid Max IV ska molekylära strukturer och ytor undersökas på detaljnivå genom så kallat synkrotronljus. Resultaten kan bland annat användas för materialutveckling.

* Tilläggsanslagen på 232 miljoner gäller främst acceleratorn, som beräknas kosta 1 366 miljoner.

* Huvudfinansiärer är Vetenskapsrådet, Vinnova, Lunds universitet och Region Skåne.

/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MAX IV

Mer i ämnet