Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Juristen Ulrika Rogland om vad som krävs för att förslagen ska innebära faktiska förändringar i kampen mot våldet. Foto: SVT

”Förslag som innebär minskning av våld mot kvinnor”

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli lättare att frånta våldsamma män vårdnaden och rätten till umgänge med sina barn – och straffen för våldtäkt och sexköp ska skärpas.

Detta enligt ett nytt förslag från regeringen som presenterades i dag.

– Jag hoppas att man lyssnar på de som jobbar med det här så att det inte bara blir straffskärpningar, sade juristen Ulrika Rogland när hon deltog i Aktuellt på onsdagskvällen.

Ulrika Rogland är tidigare åklagare, numera advokat, och har många års erfarenhet av att jobba med ärenden som rör mäns våld mot kvinnor. Och hon tror att förslagen på sikt kommer innebära att mäns våld mot kvinnor kommer att minska.

– Ja, på lång sikt skulle de innebära det. Men hur stor den förändringen blir hänger samman med hur länge man håller ut och jobbar med de här frågorna för vi måste jobba med det här länge, säger Ulrika Rogland.

Fotnot: Ulrika Rogland är medlem i Liberalerna men deltog i Aktuellt på onsdagskvällen med anledning av sin långa erfarenhet inom rättsväsendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer