Familjen Sunby Pradas väntar på anslutande tåg i Hamburg som ska ta dem ett steg närmare resans mål. Foto: Privat

Familjen tar tåget till Barcelona: ”Vi försöker göra resan till ett äventyr”

Uppdaterad
Publicerad

I sommar ska Karin Sundby och hennes familj åka rälsvägen till Barcelona – igen. Att ta tåget till Spanien med en 8-åring och två 5-åringar kan låta som en mardrömsresa men det har fungerat fint, än så länge.

– Vi försöker göra resan till ett äventyr där det inte bara handlar om att komma fram så fort som möjligt, säger hon till SVT Nyheter.

Karin Sundbys man Oscar kommer från Barcelona och de åker ner till hans familj med jämna mellanrum. Av klimatskäl har de slutat ta flyget.

Karin är engagerad i en förening som arbetar för ett mer hållbart samhälle och utöver de klimatmässiga fördelarna med att ta tåget ser hon en pedagogisk poäng.

– När man tar tåget får barnen en chans att se hur kontinenten hänger ihop. Europa blir plötsligt ett smörgåsbord i vad man kan göra.

Åker för tredje gången

I sommar ska de ta tåget till den spanska kuststaden för tredje gången. Resan dit kommer att ta fem dagar och då stannar de i Berlin några nätter och senare i Avignon i södra Frankrike innan de är framme. På hemvägen åker de i princip snabbast möjliga rutt. Familjen lämnar Barcelona på morgonen och är hemma i Nyköping igen på kvällen dagen efter.

De bunkrar upp med böcker, film och ljudböcker för att ha något att göra på tåget och de har redan börjat förbereda barnen på resan.

– Vi säger till barnen att vi ska på tågäventyr för att engagera dem. Men ibland tycker de såklart att det är långtråkigt. Det värsta är när det blir långa väntetider på stationerna.

Karin Sundby i ett landskap som inte direkt har med sommarsemester att göra. Foto: Privat

Familjen betalar cirka 12 000 kronor tur och retur för sin resa. Exakt hur mycket billigare det är att ta flyget samma sträcka är det svårt att ge ett exakt svar på, det beror mycket på när och hur man bokar. Men familjen hade kunnat spara några tusenlappar på att ta lågprisflyg i stället.

– Men nu blir resan en del av upplevelsen.

Karins bästa tips för en lugn tågresa med barnen

• ”Boka hyfsat långa byten, är tåget lite försenat och det är kort om tid är det hysteriskt att springa med barn och väskor. Särskilt när man inte riktigt vet vart man ska”.

• ”Hitta någon spännande podd-följetong som barnen kan lyssna på när det blir tråkigt”.

• ”Inkludera barnen i planeringen, både vad gäller packning, resmål och aktiviteter. Följ med på kartan och gör resan till ett äventyr!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.