Åsa Westlund (S), Maria Malmer Stenergard (M) och Karin Svensson Smith (MP) berättar hur dom själva gör när dom reser. Foto: TT

Klimatsmart resande: Så gör våra politiker

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas intresse för att resa och semestra klimatsmart ökar. Enligt den senaste Novusundersökningen är miljöfrågan den sjunde viktigaste valfrågan i år. Därför har SVT Nyheter frågat några politiker hur de själva reser – både på och utanför jobbet.

Åsa Westlund, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Socialdemokraterna

Åsa Westlund, Socialdemokraterna. Foto: TT
Klimatkrisen

Hur gör du för att semestra klimatsmart?

– Jag bor nära en badsjö. Det vanligaste vi gör på semestern är att gå och bada. Sen har vi tillgång till en stuga som inte ligger så långt hemifrån som vi ska spendera så mycket tid som möjligt på.

Hur reser du i jobbet?

– Jag reser nästan bara kollektivt på jobbet. Både till och från riksdagen i och med att jag bor i Stockholm. Är det centralt promenerar jag såklart. Oftast när vi får förfrågningar om möten i andra delar av landet brukar jag kolla om andra kolleger kan ta det istället. Annars åker jag nattåg i första hand, men det händer att jag flyger också.

Hur främjar er politik ett klimatsmart semestrande?  

– Vi satsar på kollektivtrafiken och vi sätter krav på drivmedelsbolagen att blanda in mer förnybart bränsle. Vi ökar underhållen på järnväg. Vi har gjort en hel del för att det ska vara mer attraktivt att semestra hemma i Sverige också. Då har vi till exempel satsat pengar på upprustning av leder i fjällen och på strandstädning. 

Maria Malmer Stenergard, miljöpolitisk talesperson för Moderaterna

Maria Malmer Stenergard, Moderaterna. Foto: TT

Hur gör du för att semestra klimatsmart?  

– Jag tycker att man som människa har stor makt att påverka genom sina val. Vi har inte bestämt vad vi ska göra i sommar. De två senaste somrarna har vi tagit tåget upp till fjällen och vandrat. Det är ett fantastiskt sätt att koppla av och jag tycker att tåget är ett bekvämt sätt att resa på.

Hur reser du i jobbet?

– Då flyger jag för det mesta. Jag bor i Skåne och representerar norra och östra Skåne i riksdagen, då är flyget tyvärr en nödvändighet för att kombinera uppdraget med att ha små barn.  

Hur främjar er politik ett klimatsmart semestrande?  

– Vi vill bland annat avsätta pengar för att bygga laddinfrastruktur som till exempel elvägar och laddstationer. Vi har länge drivit på för mer inblandning av biodrivmedel i bensinstationer. Vad gäller flyg anser vi att det är ett problem att man inte kan beskatta flygbränslet på grund av internationella regler, något som vi vill ändra på.

Karin Svensson Smith, ordförande i riksdagens trafikutskott och Miljöpartiets trafikpolitiske talesperson

Karin Svensson Smith, Miljöpartiet. Foto: TT

Hur gör du för att semestra klimatsmart?

– Jag är just nu vid Pyrenéerna i Sydfrankrike där jag besöker min son, jag åkte tåg hit. För mig är det självklart att semestra klimatsmart och att resa med tåg om det är möjligt. Jag har länge semestrat klimatsmart, 2006 var senaste gången jag flög privat. 

Hur reser du i jobbet? 

– Jag bor i Lund och har veckopendlat till riksdagen i Stockholm med nattåg sedan 1998. Det fungerar ofta utmärkt. Miljöpartiet har en tydlig resepolicy som avråder från flyg om det finns fungerande alternativ. Dock finns tillfällen då flygresor krävs, som till andra kontinenter. I de fall klimatkompenserar Miljöpartiet.

Hur främjar er politik ett klimatsmart semestrande?

– Miljöpartiet kämpar för att göra det enklare och bättre att resa klimatsmart. Vi satsar på att förbättra nattågstrafiken, har höjt järnvägsunderhållet med 47 procent och vill satsa på järnvägen med nya stambanor för höghastighetståg. Vi har också infört flygskatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet