Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: TT

Försvarsministern: De ryska korvetterna har försämrat säkerhetsläget

Uppdaterad
Publicerad

Den militära upptrappning från Ryssland som skett har försämrat det säkerhetspolitiska läget runt Östersjön, det säger försvarsminister Peter Hultkvist (S) efter dagens ministermöte mellan Nato och EU.

Flera händelser runt Östersjön i närtid har fått det svenska försvaret att förändra synen på hur och var svenska försvarsresurser ska placeras.

– Jag ser korvetterna som del av en helhet av östersjösituationen som pågått under en längre tid. En komponent i det som skett där säkerhetspolitiska situationen förändrats, säger försvarsminister Peter Hultkvist (S) .

Ryska krigsfartyg i Östersjön

Dagens diskussion, där EU-länder och Natoländer samtalade om ett fördjupat samarbete, gav en möjlighet för den svenska regeringen att föra fram sin synpunkt på det som händer i östersjöområdet.

– Det är viktigt för oss att vara med och föra diskussion om läget i Östersjön, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S). Jag tror vi har en del att bidra med när det gäller kunskap om läget i området.

– Jag uppfattar att man är beredd att lyssna på oss och att vi har ett bra utbyte.

Reell risk för krig

Tonläget mot det ryska agerandet med bland annat placeringen av de robotbestyckade fartygen under gårdagen har trappats upp, både i våra grannländer men även i den svenska riksdagen. Igår krävde försvarsutskottets ordförande, Allan Widman (L), att Sverige vidtar snabba åtgärder och menar att det nu finns en reell risk för krig. Men statsminister Stefan Löfven (S) ville i morse i SVT:s Gomorron Sverige tona ner hot om krig.

– Man får inte göra det så dramatiskt och tro att vi är direkt hotade, säger Löfven.

Mer militär verksamhet

Men försvarsmakten har vidtagit åtgärder för att möta den ryska aktiviteten och försvarsminister Peter Hultkvist (S) säger till SVT att läget är allvarligare än det varit tidigare.

– Jag uppfattar att det finns en gemensam uppfattning i länderna runt Östersjön att säkerhetsläget har försämrats med mer militär verksamhet och underrättelseverksamhet i det här området.

– Säkerhetsläget är i grunden förändrat efter den ryska annekteringen av Krim och den pågående konflikten i Ukraina.

Bidrar inte Natos agerande med nya bataljoner i Baltikum en upptrappning av läget?

– Jo men det här är ju länder som begärt hjälp för att bidra till stabiliteten. Det har vi i Sverige ingen negativ synpunkt på.

Vet du var de ryska fartygen finns just nu?

– Jag får information kontinuerligt men vill inte gå in i diskussion på vad jag vet, säger försvarsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryska krigsfartyg i Östersjön

Mer i ämnet