Försvarets radioanstalt, FRA, har gjort debut på Twitter – kan du knäcka deras kryptering? Foto: TT

FRA:s kryptiska Twitter-debut väcker frågor – kan du lösa deras hemliga hälsning?

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges hemligaste myndigheter, Försvarets radioanstalt, har hittat ut på sociala medier. Och deras debut-tweet ligger förstås helt i linje med signalspanarnas profil.

Budskapet ”Pwzqemuözrözvykvvgt” kanske ses som en olycklig start – men är i själva verket en hemlig hälsning.

FRA (Försvarets radioanstalt) är en civil myndighet med 800 anställda och ett huvudkontor på Lovön, strax utanför Stockholm. Den normalt sett anonyma verksamheten har offentligt en låg profil och har tidigare bara funnits representerade på rekryteringssajten Linkedin.

FRA:s arbetsuppgifter är bland annat att kartlägga militär förmåga hos främmande länder och undersöka it-angrepp från utlandet mot känsliga informationssystem i Sverige.

I går tog gjorde myndigheten debut på Twitter och för att sätta ribban började det – förstås – med en hemlig hälsning: ”Pwzqemuözrözvykvvgt”.

Kommunikationschefen: Ett naturligt steg

FRA:s kommunikationschef, Anni Bölenius, ger sin syn på myndighetens steg ut i sociala medier.

– Vi följer utvecklingen generellt i medielandskapet. Men kommer även i fortsättningen att vara restriktiva med hur vi syns. Vi vill informera om verksamheten och hur det är att jobba hos oss. Det är ett naturligt steg i vår kommunikation.

Kan man räkna med fler kryptiska klurigheter framöver?

– Ja, det verkar ju uppskattat. Det har varit kul att se hur många som försöker lösa vår kryptering. Det finns ett stort intresse för det vi gör och det är kul, säger Anni Bölenius till SVT Nyheter.

Liknande test används vid rekryteringar

Men faktum är att den här typen av problemlösning – om än i betydligt mer avancerad form – används i myndighetens rekryteringar. Och i takt med att kompetenser kan förvärvas på fler ställen än bara traditionella institutioner kan Twitter vara ett verktyg för att nå rätt personer framöver.

– I rekryteringar använder vi den här typen av test, fast betydligt svårare, för att se att man har rätt kompetens för jobben. Den här typen av ”challengeutmaningar” kommer vi kanske fortsätta sprida. Det är ett otroligt bra sätt att testa kunskap, som vi letar efter i bredare bemärkelse i dag, förklarar hon.

Det är händelserika tider – ställer framväxten av sociala medier några nya krav på era medarbetare?

– Så är det absolut. Vi måste hålla bra koll på utvecklingen. Det är vanligt kommunikationsarbete i en ovanlig verksamhet. Men vi behöver, precis som alla andra, kunna berätta om vår verksamhet.

Här är lösningen på FRA:s kryptogåta

FRA:s twitterdebut inleddes med ”Pwzqemuözrözvykvvgt” och är i själva verket en ett så kallat ”Caesarchiffer” där bokstäverna vid en lösning flyttas om i alfabetet med hjälp av ett subsitutionsschiffer.

I fallet med ”Pwzqemuözrözvykvvgt” ska meddelandet läsas genom byta bokstav två steg bakåt i alfabetet.

Det föga hemliga meddelandet som myndigheten gav oss kan alltså läsas ut enligt följande:

”Nu också på Twitter”

Om du lyckades lösa meddelandet kanske myndigheten kan vara något för dig, även om kommunikationschefen Anni Bölenius är noga att poängtera att myndighetens kryptologer inte var imponerade av gåtan.

– Kryptologerna hos oss invände att lösningen var i enklaste laget. Men hade förståelse för myndighetens mjukstart på sociala medier, säger hon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.