Foto: SVT/TT

Franska flygplanen börjar vattenbomba

Uppdaterad
Publicerad

De franska flygplan som ska hjälpa till att vattenbomba skogsbranden i Västmanland ska göra en första flygning under onsdag förmiddag, enligt räddningstjänsten. – Vi hoppas kunna bekämpa branden och släcka den, säger en av piloterna.

Sent på tisdagskvällen landade tre franska plan som ska användas för att släcka storbranden i Västmanland.

Det är två vattenbombare och ett övervakningsflygplan, som ska samla in information om släckningsområdet.

På förmiddagen ska den försa flygningen göras, ytterligare en vattenbombning ska göras under eftermiddagen, enligt Hans Granholm, ställföreträdande operativ chef för räddningstjänsten.

– Nu pratar vi egentligen bara om ytterkanterna, sedan är det ju så att vi måste släcka allt innanför också, säger han.

– Det är väl bara att fortsätta bomba i den mån de kan flyga och så länge vi får ha dem här.

Stor operation

En släckningsoperation med flygplan kräver betydligt mer organisation än en med helikopter, förklarar han.

Vattenbombningen går till på så sätt att planen flyger nära vattenytan vid det bestämda området i Mälaren och på så vis fyller sina vattenmagasin. Därefter flyger de över brandplatsen och släpper ut vattnet och upprepar proceduren, skriver vlt.se.

– Planen flyger ganska fort i jämförelse med helikoptrar och använder luftrummet på ett helt annat sätt. Helikoptrar flyger på 30-40 meters höjd, medan plan måste upp ganska högt. Det är flera säkerhetsaspekter, säger Granholm.

En aspekt som är viktig för vattenbombingen är vilka vindar som råder. Prognosen är svaga, växlande vindar, vilket gynnar markbekämpningen, men kan ställa till det för flygplanen när röken ligger tät.

– De kan få problem framåt dagen. De kan bomba, men problemet är att de får gå så högt att effekten av vattenbombningen inte blir lika stor, säger räddningsledare Lars-Göran Uddholm till SVT Nyheter.

”Något som de kan”

Hans Granholm träffade själv de franska besättningarna under tisdagskvällen och blev imponerad av deras kunskaper.

– Det vi har pratat med dem om utanför presskonferenser och kameror, visar att det här är något som de kan, säger Hans Granholm.

De två italienska flygplan, som även de kallats in för att vattenbomba, väntas landa i Västerås under onsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet