Kalla nätter och frost hotar bland annat potatis, frukt och bär. Foto: Bertil Ericson/TT

Frost och kyla hotar potatis, frukt och grönt

Uppdaterad
Publicerad

Temperaturerna har krupit nedåt under de senaste dagarna, något som oroar svenska odlare.

Framför allt i södra Sverige har de senaste dygnens frostnätter fått konsekvenser.

Bland annat påverkas färskpotatis och jordgubbar av de kalla nätterna.

De kalla nätterna har påverkat odlingen av frukt och bär, bland annat jordgubbar, i delar av landet, berättar Marcus Söderlind, ordförande i LRF Trädgård.

– Har man blommande jordgubbar eller fruktträd så tål blomman inga minusgrader när den är fullt utslagen, säger han och fortsätter:

– Den värsta tiden för så här låga temperaturer är nu i maj månad. Den varma tiden runt påsk drev på knoppspridningen. Det är en dålig kombination när det först kommer en varm period, och sedan blir kallt i det här kritiska skedet, säger han.

Äpplen och sparris drabbas

Minusgraderna under nätterna i nordvästra Skåne har orsakat frostskador på äppelträdens blommor, berättar Henrik Stridh, vd på Äppelriket, för SVT Skåne.

Utanför Lidköping eldar sparrisodlaren Mia Jonsson med halmbalar i närheten av sparrisfälten. Detta för att röken ska skapa ett skydd mot kylan när det blir minusgrader, något som SVT Väst rapporterat om.

De kalla nätterna under den senaste tiden har även orsakat skador och fått konsekvenser för färskpotatisodlingarna.

Färskpotatisen är för många en viktig detalj under midsommarfirandet. Det är dock svårt att veta i nuläget hur läget kommer se ut vid midsommar, enligt Anders Andersson, ordförande för Potatisodlarna.

– Det hänger helt på vädret framgent. Vi kan inte överblicka skadorna från frosten än, säger han.

”En stor osäkerhet”

Potatisodlare som ATL, Lantbrukets affärstidning, har pratat med befarar dock att det kan bli brist på färskpotatis till midsommar.

Redan innan de kalla nätterna fanns orosmoment bland odlare som är beroende av gästarbetare från utlandet, eftersom coronakrisen satt käppar i hjulet för resandet. Det gäller framför allt bärodlarna.

– När alla gränser först stängdes så såg det besvärligt ut. Sedan har restriktionerna släppts undan för undan i olika länder. Men vi har fortfarande inte fått hit alla gästarbetare som behövs. Det finns en stor osäkerhet, säger Marcus Söderlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.