Fredrick Federley (C). Foto: Faktabruket

Fredrick Federley tar paus från politiken: ”Har fallit i bitar”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley lämnar politiken tillfälligt.

”Jag har fallit i bitar”, skriver han själv i ett inlägg på Facebook.

Federley har suttit i Europaparlamentet för C:s räkning sedan 2014 och är dessutom partiets andre vice ordförande. Nu lämnar han båda dessa uppdrag på obestämd tid. Anledningen till avhoppen är att han mått psykiskt dåligt under en tid, framgår av Facebookinlägget.

”Jag har fallit i bitar och behöver samla ihop mig själv, läka och hämta styrka”, skriver han.

Före sin tid i EU-parlamentet var han riksdagsledamot mellan 2006 och 2014. Han var även ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund 2002-2007.

Den senaste tiden har han varit aktuell i SVT:s program Bryssel calling.

Ingen ersättare i EU

SVT Nyheter har sökt Fredrick Federley men han ger inga ytterligare kommentarer än den han publicerat på Facebook. Pressekreterare Morgan Berglund-Williams vill dock poängtera att Federley inte ska lämna politiken utan ska ”koppla bort politiken” .

– Han är sjukskriven för att samla kraft och av just den anledningen ger han inga intervjuer nu, säger Berglund-Williams.

Vet ni vem som ersätter honom i Europaparlamentet?

– Här finns inget ersättarsystem likt det vi har i Sveriges riksdag. Det görs ett undantag för honom med läkarintyg.

Fredrick Federleys plats i Europaparlamentet kommer således stå tom på obestämd tid.

”Svårt att fokusera på sitt uppdrag”

Centerpartiet kommenterar Federleys besked genom partisekreterare Michael Arthursson.

– Fredrick har under en längre tid mått dåligt, vilket har eskalerat den senaste tiden och han har haft svårt att fokusera på sitt politiska uppdrag, skriver Arthursson i en skriftlig kommentar.

– Han har fått stöd av vården, har träffat en psykolog och kommer nu att ansöka om sjukfrånvaro från EU-parlamentet, avslutar Michael Arthursson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.