Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi. Foto: SVT/TT

Professorn om masstesterna: ”Går inte att testa alla som vill”

Uppdaterad
Publicerad

Socialminister Lena Hallengren (S) gav beskedet att alla med en misstänkt pågående covid-19-infektion skall få testas gratis. Och FHM:s ambition är att det ska kunna inledas runt 13 juni. Men enligt flera regioner är detta lättare sagt än gjort.

– Man kan inte bara öppna dammluckorna och testa alla som vill, säger Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Det var under en presskonferens på Rosenbad som socialminister Lena Hallengren (S) meddelade att staten ska finansiera bredare coronatestning.

– Symptom och behov av smittspårning är det som ska vara vägledande. Staten åtar sig att betala för all testning av aktiv infektion, så testning är avgiftsfri för den enskilde. Regionerna kan testa brett. Jag kan idag utlova att regionerna får ersättning av staten för detta, sa Hallengren då.

Coronapandemin

Men flera regioner flaggar nu för att de är långt ifrån redo för att komma igång med masstestning av allmänheten. I många fall handlar det om personalbrist – som i Örebro där alla med symptom troligtvis inte kommer kunna testas på länge.

Personalbrist i öppenvården

– Öppenvården är inte tillräckligt bemannad. Problemet är att vi har tagit personal från vårdcentralen till covid-vården. Där är vi jättesårbara, förklarar Lena Adolfsson, biträdande smittskyddsläkare i Örebro län.

En örebroare som väntat länge på coronatest är Mats Brunhoff i Kumla. I tretton veckor har han gått med symptom utan att kunnat testas.

Hans fru Lena-Maria Brunhoff berättar att det har blivit många samtal till vården, men att det ännu inte verkar vara aktuellt med provtagning för Mats.

”Inga tester om du inte behöver sjukhusvård”

– Svaret var, vi har inga tester för den som inte är så sjuk att den behöver sjukhusvård, säger Lena-Maria Brunhoff i Rapport.

Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi, säger att det för närvarande är uteslutet att testa alla med symptom.

– Det är framförallt regeringen som har skjutit till pengar till masstestning. Sen får alla enheter gradvis bygga upp kapaciteten. Man kan inte bara öppna dammluckorna och testa alla som vill, det går inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet