Gisslanoffer i Paris stämmer tv-bolag

Publicerad

Gisslanoffer i dådet mot en judisk matbutik i Paris i januari stämmer ett franskt tv-bolag för att i direktsändning ha avslöjat deras gömställe.

Medan gärningsmannen Amedy Coulibaly dödade fyra personer i butiken gömde sig en grupp, varav en treåring och ett spädbarn, i ett kylrum. Det valde tv-kanalen BFMTV att visa i direktsändning.

– Det var risk för deras liv, säger gruppens advokat Patrick Klugman och tillägger att Coulibaly, som dödades när butiken stormades av polis, följde direktrapporteringen och hade varit i kontakt med tv-kanalens journalister.

Mediebolaget utsatte gisslan för fara genom att ignorera säkerheten, enligt stämningsansökan. Anklagelserna kan vid fällande dom ge fängelsestraff och böter.

Det blodiga gisslandramat utspelade sig i östra Paris två dagar efter attentatet mot tidningsredaktionen Charlie Hebdo då tolv människor sköts ihjäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet