Gör alla gymnasieutbildningar högskoleförberedande – förslag från regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Mer svenska, mer matematik, mer engelska. Så ska regeringen få fler ungdomar att vilja bli kockar, undersköterskor och byggarbetare. Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill att alla program i den svenska gymnasieskolan blir högskoleförberedande.

Det råder stor brist på arbetskraft i Sverige, inte minst inom yrken som kräver praktiska färdigheter.

Samtidigt väljer för få ungdomar att studera ett yrkesprogram på gymnasiet. De närmaste 14 åren kommer branschen sakna 18 000 elever i förhållande till behovet, enligt en rapport som Svenskt näringsliv presenterade i våras.

Det faktum att programmen inte är högskoleförberedande är en viktig förklaring till att utbildningarna väljs bort, enligt rapporten.

Många elever ser programmen som en återvändsgränd där det inte går att ändra sig ifall man i framtiden skulle vilja studera vidare.

Nu föreslår regeringen därför att alla gymnasieprogram ska bli högskoleförberedande.

– Med det här förslaget kommer fler välja yrkesprogrammen och det behöver Sverige, säger Anna Ekström (S).

Dåligt förslag

I dag kan elever på yrkesprogrammen lägga till kurser som gör att de blir behöriga att studera vidare på högskola.

Att i enlighet med regeringens förslag vända på steken – låta högskoleförberedande kurser ingå i programmen per automatik och istället göra det frivilligt för elever att välja bort dessa – är ett dåligt förslag anser liberalernas skolpolitiska talesperson.

Skrämmer bort elever

Han tror att en sådan modell kan komma att skrämma bort vissa elevgrupper.

– Det finns en stor grupp skoltrötta elever som snabbt vill ut i arbetslivet. Alla ungdomar vill inte bli akademiker, säger Fredrik Malm (L).

– Branschen skriker efter hantverkare med praktiska yrkeskunskaper, inte efter byggjobbare som läst litteraturvetenskap. Regeringen borde därför fokusera på att göra snabba och korta utbildningar med mycket praktik.

Ger en känga tillbaka

Utbildningsministern håller inte med.

– Det här förslaget skrämmer inte bort någon. Det kommer vara enkelt att välja bort de högskoleförberedande delarna, säger Anna Ekström (S).

Hon delar även ut en känga till alliansregeringen som enligt henne begick ett stort misstag när de 2011 införde den nuvarande regeln där yrkesprogrammen inte är högskoleförberedande.

– Ansökningstalen till yrkesprogrammen har minskat drastiskt sedan dess. Tiden är mogen för att fatta ett beslut som är i linje med vad arbetsgivare och arbetstagare kräver, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.