Foto: Henrik Montgomery, TT

S satsar på äldrevården i budgeten: ”Måste få kosta”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterar miljardsatsningar på äldreomsorgen och välfärden. Regeringen föreslår bland annat en ny lag om fast hemtjänstkontakt som är tänkt att öka tryggheten för äldre.

– En stark välfärd måste få kosta, säger Stefan Löfven på en pressträff.

Regeringen vill ge ytterligare 3 miljarder kronor i bidrag till kommuner och regioner under nästa år, meddelar statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Dessutom ska äldreomsorgen stärkas med 2,5 miljarder kronor, och jämfört med med 2018 handlar det om 10 miljarder kronor mer till äldreomsorgen, enligt Löfven.

– Omsorgen ska bli tryggare, bättre och mer jämlik i hela vårt land, säger Stefan Löfven.

Fast undersköterska i hemtjänsten

Regeringen vill också satsa på fast omsorgskontakt i hemtjänsten.

– Alla hemtjänsttagare ska genom den här reformen tilldelas en namngiven undersköterska som håller ihop hemtjänsten. Annars är det i dag ett problem att man som äldre har många kontakter inom hemtjänsten, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Ett permanent nationellt kompetenscentrum för äldreomsorgen knutet till Socialstyrelsen föreslås att införas för att höja kunskapen och ge en bättre nationell överblick över äldreomsorgen.

Det kan dock dröja många år innan alla med hemtjänst har en fast omsorgskontakt.

Fortsatt satsning på språkträning

Satsningen på Äldreomsorgslyftet föreslås förlängas fram till 2023, vilket innebär att ny och befintlig personal ges möjlighet att genomgå utbildning till vårdbiträde eller undersköterska på arbetstid. Regeringen avsätter sammanlagt 1,7 miljarder kronor för 2022 och beräknas avsätta samma summa 2023.

Den pågående satsningen på språkträning för personal inom äldreomsorgen utökas till fler yrkesgrupper inom välfärden, till exempel vård, skola och annan omsorg.

Avgiftsfri Pneumokockvaccinering för 75-åringar och medicinska riskgrupper är ytterligare en satsning som presenterades i dag.

KD: Inte mycket nytt

Från oppositionen är Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed inte jätteimponerad av regeringens besked.

– Det var inte särskilt mycket nytt till äldreomsorgen, säger han till SVT.

– Jag är glad för att man omfamnar i stället för att kritisera de initiativ som Kristdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Moderaterna tog i våras för att få till en strukturell förändring av äldreomsorgen där vi tillförde resurser men också ställde krav på kommunerna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.