Här återvänder Julia till Knutby för första gången sedan hon lämnade församlingen

Uppdaterad
Publicerad

Julia är en av de unga som vuxit upp i Knutby Filadelfia. Hon har många svåra minnen från livet i församlingen, och som en del av sin terapi återvänder hon för att bearbeta det som hänt. Uppdrag granskning får följa med när hon åker tillbaka till Knutby för första gången sedan hon lämnade församlingen.

– Det började när jag var tonåring och började umgås med klasskompisar och så vidare. Det var inte tillåtet att umgås med någon utanför församlingen. Då fick jag en massa skäll, säger Julia på vägen tillbaka till Knutby.

Vill bearbeta det som hände

Hon vill inte att vi publicerar hennes efternamn. Trots att så många medlemmar har lämnat församlingen och de tidigare ledarna idag är borta är Julia rädd för att åka tillbaka, förklarar hon. Men hon vill ändå återvända för att bearbeta det som hänt, tillsammans med sin terapeut.

Julia berättar att hon mådde dåligt under tiden i Knutby Filadelfia och att hon rymde flera gånger. Till slut gick det så långt att hon försökte ta sitt liv. 

Se i klippet ovan när Julia återvänder till Knutby. Hela reportaget om församlingen i Knutby sänds klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 14 februari 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knutbymordet

Mer i ämnet