Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör samtalet där Bella och Aminde konfronterar mannen som erkänner att han hade en sexuell relation med en tvångsintagen. Foto: Magnus Dennert/Grafik av Anna-Maria Marklund

Sexuella kränkningar på Sis: Bella konfronterade anställd

Uppdaterad
Publicerad

I flera månader hade personal på Sis-hemmet Råby i Lund varnat ledningen om att de misstänkte att en anställd hade en sexuell relation med en tvångsintagen – men inget hände. Till slut gillrade två av hennes vänner en fälla.

– Jag blev så arg, jag kände att jag måste göra någonting, säger Bella. 

I början av juli 2022 framkom det att en man i 40-årsåldern, som var anställd på Råby Sis-hem, hade haft en sexuell relation med en intagen 19-åring, något SR var först att berätta. Mannen hade jobbat på Råby länge och var 19-åringens kontaktperson. Hon hade tidigare blivit utsatt för sexuella övergrepp.

Enligt kollegor och andra intagna betedde sig mannen gränslöst och var för nära 19-åringen.

SVT Nyheter granskar

– Han pratade om sitt sexmissbruk, säger Bella som var tvångsintagen tillsammans med 19-åringen.

Personal larmade

SVT Nyheter kan nu avslöja att personal hade varnat ledningen om mannen under flera månader utan att få gehör. Redan i början av april 2022 informerades ledningen av personal om den misstänkta relationen, visar dokumentation. Men det var först i början av juli, när Bella och Aminde fick honom att erkänna, som cheferna tog det på allvar.

– Vi sa till vår chef ett flertal gånger att det här inte är friskt, säger en före detta anställd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag blir äcklad” – hör Bella berätta om hur hon upptäckte den sexuella relationen och konfronterade mannen i klippet. Foto: Magnus Dennert

“Sopade det under mattan”

En av de anställda pratade också med mannen och avrådde honom från att vara själv med 19-åringen. Han nekade och sa att han hade “läget under kontroll”.

Flera personer som SVT har pratat med beskriver att de inte blev förvånade när misstankarna visade sig stämma.

Mellan 2019 och 2022 rapporterades över 200 fall om sexuella kränkningar och våld in från 20 av Sveriges 21 Sis-hem, visar en studie gjord av Childhood. 18 av de inrapporterade händelserna kom från Råby. Institutionschef Maria Hulthén menar att det beror på att Råby har mest flickor intagna.

Men personalens misstankar mot mannen ska ha nått även henne.

– De sopade det under mattan, vi tog upp det när hon var med, säger en tidigare anställd.

Maria Hulthén vill inte ställa upp på en intervju men skriver i ett mejl att mannen stängdes av omedelbart, polisanmäldes och avskedades.

Polisanmälan lades ner och mannen säger till SVT Nyheter att han inte vill uttala sig.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet