Nadia har lämnat Sverige på grund av hoten från familjen. Hon bor idag utomlands och svarar på frågor i chatten från en hemlig ort. Foto: SVT

Dödshotade Nadia svarar på frågor om hedersvåld

Uppdaterad
Publicerad

Minst 50 svenska barn har förts utomlands i en hederskontext hittills i år, enligt UD. Nadia togs till Jordanien där hon hölls inlåst i flera år och dödshotades av familjen. Hon lyckades som 19-åring fly hem till Sverige – men fick inte det skydd och stöd som hon behövde. Nadia, som egentligen heter något annat, har valt att flytta från Sverige och lever nu utomlands.

Mellan klockan 20-22 under onsdagen finns Nadia med i chatten och svarar direkt på era frågor.

I chatten medverkar även Uppdrag gransknings reporter Katia Wagner som i flera år haft kontakt med Nadia och Amina som både förts utomlands av sina familjer. Se mer i serien ”Bortförd” på SVT Play.

Ställ dina frågor om hedersvåld

Anna • Hur kan man hjälpa dig och alla tjejer som råkat ut för detta? Jag mår riktigt illa och skulle bara vilja hålla om dig ❤️

Kram tillbaka! Jag och andra tjejer i min situation spenderar våra dagar på en mobil om vi ens får ha en och ett tips skulle kanske vara att starta supportgrupper på sociala medier som vi kan vända oss till där man kan få stöd och hjälp. Jag minns när jag var 15 år och inlåst i mitt rum så sökte jag efter hjälp på det sättet. Och jag önskar att jag hade kunnat hitta någon sån grupp då som hade kunnat svara på mina frågor.

Hälsningar Nadia

Frida • Vill bara säga att du är så fantastiskt stark och modig Nadia ❤️❤️ hoppas du får leva ditt liv som du vill en dag utan rädsla, du förtjänar all lycka ❤️❤️

GUD vad ni är underbara och fina människor som har varit så stöttande. Var så nervös men taggad inför sändningen för reportaget och att ha en livechatt med er, men är SÅ himla nöjd. Kunde verkligen ha suttit hela natten och pratat med er och läsa vad ni skriver. Kunde ej vara mer tacksam för er som har kollat och stöttat, visat kärlek, gråtit, och även er som har uttryckt ilska för orättvisan som händer mig och flera och som fortfarande kommer att hända för att det är världen vi lever i! Det finns dåliga människor överallt runt omkring oss och nära oss med. Men att våga säga nej och sätta stopp till såna människor är vad vi alla måste göra och kan göra tillsammans! Sprid kärlek så mycket ni kan love u all TACK TACK TACK <3

/Nadia

Maria • Vill bara säga att du är modig och stark och jag önskar dig allt gott Nadia! ❤️ Kram

Tack, Maria, du är så fin <3

/Nadia

Emma • Hej Nadja, ingen fråga utan vill bara skicka väldigt mycket kramar till dig. Jag önskar så för dig att du får vänner och sammanhang på annat sätt. Det förtjänar du.

Jättekram från Emma

Hej Emma, tack snälla, det känns som att alla fina folk i chatten är mina vänner nu. You guys are stuck with me now :3

/Nadia

Hanna • Hej Nadia, så otroligt modigt av dig att orka ta dig ur detta helvete. En fråga bara, varför hjälpte inte socialtjänsten dig när du kom till Sverige?
Stor kram och vad stolt över dig och din styrka/Hanna

Hej Hanna, jag vet inte, de fattade beslut som var väldigt fel för mig, och som utsatte mig för fara. Jag tror inte de vet tillräckligt mycket om heder. Sverige behöver lära av Norge.

Hälsningar Nadia

Anna • Jag vill bara skicka kärlek till dig. Vissa föräldrar förtjänar verkligen inte den titeln. Hoppas du mår bra och tack för att du berättar din historia för oss!

Hej Anna, jag håller med, vissa människor förtjänar inte att ha barn. Tack för din kärlek <3

Kram Nadia

Pedagog • Hej! Jag vill börja med att skriva att du liksom alla kvinnor förtjänar rätten till att själv välja oavsett vad. Du är så stark som gjorde det du gjorde! Jag arbetar på ett Komvux och har kontakt med många elever på SFI. Jag ser hur unga kvinnors ögon släcks, deras aura mörk och att det inte är lyckotårar när jag försöker förklara deras rättigheter i Sverige. Problemet är att de är vuxna och jag känner mig maktlös. Det pratas för lite om det i skolan (något jag lyft) och saknas tydliga riktlinjer på hur ett samtal med dessa kvinnor vid misstanke om tex bortgiftemål. Hur ska jag göra? Tror det automatiskt blir svårare för mig då jag även är man, eller? All lycka önskar jag dig och alla andra därute!

Hej! Du verkar vara en bra person som ser det och vill hjälpa. Jag tycker det är jättecoolt att du står upp för kvinnors rättighet och vi behöver mer män som pratar om detta och med oss. Så prata med dom, dom kommer att uppskatta det. Jag önskar också dig lycka till, King!

Hälsningar Nadia

Kerstin Stiby • Har ingen fråga till Nadja är bara så illamående upprörd över det svenska samhällets oförmåga att skydda henne! Att prioritera föräldrarna och låta dom bo kvar i sverige. Dom har inte gjort sig förtjänta av att leva här i lugn och ro! De borde utvisas till förmån för att Nadja ska kunna bo här. Hela Ditt liv Nadja har den svenska samhället förstört!! Men vad kan jag göra? Kan någon göra något i det här sammanhanget?

Hej Kerstin, gud vad fint hjärta du har. Det är exakt så det har känts för mig. När jag först flydde hemifrån innan mina föräldrar kom tillbaka till Sverige så trodde jag verkligen att jag skulle komma till frihet och stöd. Inte att jag skulle behöva fly från landet jag trodde var min frihet.

Hälsningar Nadia

Marie • Hej, hade en tjej i vårt lag som från Afghanistan som var som vilken svensk tjej, jätte rolig och snäll. Sen slutade hon och bad mig ta bort hennes foto på Instagram då hon börjat med hijab. Är orolig för henne, vad kan jag göra. Kram till dig och hoppas du får ett bra liv i framtiden.

Hej! Tack snälla för att du vågar fråga. Hon kanske ville ta bort bilderna för att hennes hår syntes men när nämnde att hon även slutade i laget, det då man borde vara orolig. När jag tvingades ta på mig slöjan tvingades jag även att sluta med sport och att träffa kompisar och det är så det brukar börja och det blir bara värre. Vad snäll och visa att du är där för henne och fråga henne varför hon slutade för att kunna börja prata.

Grym du är som bryr dig!

/Nadia

Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersvåld och hedersförtryck

Akuta händelser 

Vid akuta händelser och pågående brott– kontakta 112.  

Om händelsen inte är akut, men du vill anmäla att du är utsatt för ett brott. Ring polisen på 114 14.  

Socialtjänsten 

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida. 

Ungdomsmottagningen 

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl. 

Ett urval av organisationer i Sverige som jobbar mot hedersvåld:  

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime 

GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt. 

Kvinnofridslinjen 

Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50. På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om.  

BRIS – Barnens rätt i samhället 

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma och kostnadsfria. 

Rädda Barnen 

Barn och ungdomar kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen måndag-torsdag och söndag klockan 19.00-21.00. 

Kvinnojourer 

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se

Unizon 

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.