“Det är ett lidande” – distriktsveterinären Mats Scharin som besökt skandalgården. Foto: SVT/Privat

Arlabonden polisanmäld – hör intervjun med veterinären som var på gården

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Smutsiga, magra och sjuka kor. Uppdrag granskning och SVT Gävleborg kunde tidigare i år avslöja allvarliga missförhållanden på en av Arlas mjölkgårdar i Hälsingland. Nu har Länsstyrelsen Gävleborg polisanmält djurägaren för misstanke om djurplågeri.

En dag i januari, efter att granskningen av Arlagården publicerats, besökte distriktsveterinären Mats Scharin gården i Hälsingland. Han hade kallats dit av djurägaren och hans rekonstruktör för att göra en kontroll av djuren.

– Mina slutsatser är att djuren har utsatts för ett lidande som har pågått under längre tid. Och då är man skyldig att omedelbart avbryta lidandet, säger Mats Scharin i dag till Uppdrag granskning.

“Skyldig att göra en anmälan”

Han hittade magra djur och smutsiga djur med gödselpansar – alltså avföring som torkat in i pälsen. Dessutom fann han sjuka djur som var halta.

– När jag hade smält vad jag hade sett till dagen efter så bestämde jag att jag är skyldig att göra en anmälan till länsstyrelsen, säger Mats Scharin.

I anmälan beskrivs missförhållandena på gården utförligt, han konstaterar att det ”krävs omedelbara åtgärder för att avbryta pågående och förhindra fortsatt lidande”. Han hittade bland annat 15 stycken halta djur varav flera hade svårt att gå.

En polisanmälan

Efter besöket slaktades uppemot 80 av korna. Och i februari, 11 dagar efter distriktsveterinär Mats Scharins besök på gården, valde länsstyrelsen att polisanmäla djurägaren. I ett mejl skriver Jenny Larsson, enhetschef på länsstyrelsen i Gävleborg:

”Utifrån de iakttagelser som vi gjort i detta ärende gjordes bedömningen att det fanns skäl att göra en anmälan till Polismyndigheten. Eftersom vi under samma tidsperiod fått in en anmälan från veterinär inkluderades denna i vår åtalsanmälan.”

De övriga korna på gården har sålts, och gården har sålts för 19 miljoner kronor till en stor mjölkbonde i Hälsingland.

Uppdrag granskning har vid upprepade tillfällen sökt den ansvariga bonden för mjölkgården i Hälsingland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arlagården

Mer i ämnet
Mer Granskning
Mer Nyheter