Efter Uppdrag gransknings avslöjande: Rumänska regeringen kräver utredning av skola

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING · Uppdrag gransknings avslöjande om de falska sjuksköterskorna med äkta examensintyg har fått stort genomslag i rumänska medier. Nu agerar Rumäniens tillfälliga utbildningsminister på uppgifterna.

Redan samma dag som Uppdrag gransknings reportage publicerades spreds nyheten om de falska sjuksköterskorna med äkta intyg i rumänsk media. Journalisten Raluca Pantazi var först med att uppmärksamma reportaget under rubriken:

”Internationell skandal med de rumänska eftergymnasiala skolorna”.

Ministern agerar

Och dagen efter att programmet sänts reagerade Rumäniens tillfälliga utbildningsminister Rovana Plumb.

På hennes begäran skickas nu en kontrollmyndighet till vårdskolan Dimitrie Cantemir i Târgu-Mureș, en av fem skolor som Uppdrag granskning kunnat avslöja har gett examensbetyg till personer som samtidigt har varit skrivna och arbetat i Sverige.

– Det är en väldigt kraftfull myndighet, säger journalisten Raluca Pantazi till Uppdrag granskning.

Bekräftar: Utbildningen kan inte läsas på distans

I reportaget Sjuksköterskebluffen säger “Elena”, en kvinna som arbetat på ett finansinstitut i Rumänien samtidigt som hon ska ha studerat, att det går utmärkt att läsa hemma, och ta examen.

Men Mircea Timofte, ordförande för sjuksköterskeföreningen i Rumänien, intygar för den rumänska public service-kanalen TVR att en vårdutbildning inte kan läsas på distans.

Om examensintyg utfärdats utan att personen varit i skolan är det ett brott, menar han.

– En sjuksköterska utan rätt kompetens kan sätta människors liv i fara, säger Mircea Timofte till den kommersiella tv-kanalen Antena 1.

Hälsoministern: Håller inte måttet

Enligt yrkeskvalifikationsdirektivet, som gäller för alla länder inom EU, ska sjuksköterskeutbildningen innehålla minst 4 600 timmar.

Hälsoministern Sorina Pintea medger att Rumänien inte lever upp till EU-reglerna vad gäller grundskole- och eftergymnasiala utbildningar.

 – Jag har sagt det ett antal gånger, utbildningsnivån på de eftergymnasiala vårdskolorna håller inte måttet i vissa fall, säger Sorina Pintea till TVR:s reporter.

“Ingen garanti”

Men det politiska läget i Rumänien skulle kunna stoppa processen som den tillfälliga utbildningsministern Rovana Plumb nu har satt igång.

– Hennes vilja att gå till botten med detta är ingen garanti för att den nya tillkommande utbildningsministern kommer att göra något av de eventuella resultaten, säger journalisten Raluca Pantazi till Uppdrag granskning.

Uppdatering: Några timmar efter att den här artikeln publicerades tillsattes Ecaterina Andronescu som ny utbildningsminister i Rumänien.

Uppdrag gransknings reportage Sjuksköterskebluffen sändes i SVT1 onsdagen den 14 november och finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjuksköterskebluffen

Mer i ämnet