Experten om Scania-mutorna: Går inte att skylla på naivitet

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Människorättsjuristen Parul Sharma säger att Scanias agerande i Indien gör henne djupt olycklig. Företagets vd menar att Scania underskattat riskerna med sin verksamhet i landet.

– Jag tror inte riktigt på naiviteten, säger Parul Sharma.

Uppdrag granskning kan tillsammans med tyska ZDF och indiska Confluence media avslöja hur agenter och återförsäljare som representerat Scania gett gåvor och kontanter till beslutsfattare för att vinna busskontrakt i Indien.

Scanias vd Henrik Henriksson bekräftar att Scania har använt mutor och säger att de varit naiva.

Scania och mutorna i Indien

Han säger också att privata affärspartners som varit inblandade har fått sina kontrakt uppsagda och att medarbetare på Scania som varit delaktiga har fått lämna företaget.

”Går inte att hänvisa till någon sorts naivitet”

Parul Sharma är människorättsjurist med ett särskilt fokus på Sydasien. Hon säger att Scanias agerande i Indien är ett skolboksexempel på när ett företag med hög svansföring i etiska frågor visar upp ett ansikte hemma i Sverige – men ett helt annat i utlandet.

– I dag finns så mycket data, forskning och information kring svårigheterna med just tredje-parts-konsulter och handelsagenter och hur man ska följa upp arbetet. Det inte går att hänvisa till någon sorts naivitet i frågan, säger Parul Sharma.

Hon säger att Indien är ett land som kämpat mot mutor och korruption under flera år.

– I ett sådant skede, att ett svenskt företag går in och göra det ännu värre med sina affärer – det gör mig både besviken och djupt olycklig faktiskt.

Se en längre intervju med Parul Sharma i klippet.

Se hela reportaget

Uppdrag granskning ”The Scania way” finns redan nu på SVT Play. Det sänds också onsdag 10 mars klockan 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Scania och mutorna i Indien

Mer i ämnet