Flaskorna till höger användes under vinter-OS i Sotji 2014, och gick att öppna. Antidopningsbyrån Wada, med ordföranden Craig Reedie i spetsen, har nu inlett en utredning inför spelen i Sydkorea. Foto: TT

Dopningsproverna går att öppna – äventyrar säkerheten inför vinter-OS

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De flaskor som ska användas vid dopningskontrollerna i OS i Sydkorea går obemärkt att öppna för att manipulera innehållet. Det avslöjar i dag den tyske journalisten Hajo Seppelt i ett samarbete med Uppdrag granskning. För Wada är avslöjandet mycket bekymmersamt, organisationen meddelar att man inleder en utredning.

Efter OS i Sotji avslöjades hur urinprov vid dopningskontrollerna byttes ut. Ryska dopade idrottare fick urinet utbytt mot rent urin utan spår av dopningsmedel.

För att undvika att något liknande ska kunna hända under OS i Sydkorea har den internationella antidopningsbyrån Wada låtit ta fram nya flaskor som ska vara säkra och omöjliga att öppna, på det vis som skedde i Ryssland.

Svårare att upptäcka dopning

Men när Uppdrag granskning tillsammans med den tyske journalisten Hajo Seppelt kontrollerar säkerheten, visar det sig att flaskorna går att öppna manuellt. Det betyder att idrottare som lämnar dopningsprov, inte kan vara säkra på om någon öppnar och manipulerar proven.

Det innebär också att det blir betydligt svårare att upptäcka dopade idrottare.

När en flaska med dopningsprov öppnas i laboratoriet går locket sönder, på så sätt blir det omöjligt för någon att kunna byta ut innehållet i provflaskan innan det anländer till laboratoriet för tester. Systemet har använts i dopningskontroller över hela världen. Under OS i Rio, fotbolls-EM i Frankrike och andra stora idrottsevenemang.

Flaskorna testades

Efter ett tips om att även de nya flaskorna gick att manipulera och skulle kunna öppnas, bara de ställdes kallt under några timmar, placerades 24 flaskor i ett kylskåp. Efter 72 timmar plockades de ut.

Flaskor som borde vara förseglade och omöjliga att öppna, gick nu enkelt att skruva upp. Flaskorna kunde öppnas och stängas utan att avge några spår. Det var därmed fortfarande möjligt att manipulera proverna, som man gjorde i Sotji.

Avslöjandet innebär att dopningskontrollerna, som ska vara garanten för en ren sport, går att ifrågasätta.

Inleder utredning omedelbart

Efter att Wada konfronterats med avslöjandet meddelar den internationella dopningsbyrån att man omedelbart inleder en utredning om säkerheten av dopningsflaskorna. Wada har haft möte med den schweiziska leverantören som säger att flaskorna inte kan öppnas om instruktionerna följs. Wada meddelar att nya säkerhetstester ska genomföras. Men tiden är knapp – det är bara två veckor kvar till OS.

Uppdrag granskning har ingått i ett internationellt samarbete och tillsammans med tyska journalisten Hajo Seppelt, Sunday Times och det digitala magasinet Republik, granskat dopningen inför OS i Sydkorea.

Uppdrag granskning kommer under två veckor att granska dopningen och fusket i de olympiska spelen. Den första delen sändes i SVT1 och SVT Play klockan 20 onsdag den 31 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.