Flaskorna stoppas efter avslöjandet – se hur det såg ut när de testades

Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Svensk antidopning slutar att använda Wadas flaskor för dopningsprover efter att Uppdrag granskning avslöjat att flaskorna går att öppna.
– Alla inblandade parter arbetar intensivt med att hitta en lösning på problemet, säger Peter Ström, tillförordnad chef Svensk Antidoping.

Det var efter OS i Sotji, då ryska dopade idrottare fick urinet utbytt mot rent urin utan spår av dopningsmedel, som den internationella antidopningsbyrån Wada lät ta fram nya flaskor som ska vara säkra och omöjliga att öppna.

Men Uppdrag granskning avslöjade igår tillsammans med den tyske journalisten Hajo Seppelt att Wadas nya flaskor går att öppna, och därmed också manipuleras eller bytas ut – något som äventyrar säkerheten inför det stundande Vinter-OS.

Flaskorna testades

Efter att ha tagit del av uppgifterna har Wada tillsatt en ny utredning, och nu meddelar Svensk antidopning att man helt slutar att använda dem.

– Tyvärr visade våra egna tester att det kan gå att öppna behållaren för urinprov efter nedfrysning utan att det lämnar tydliga spår på manipulation. Vi kommer därför att stoppa all användning av dessa flaskor i våra tester tills vidare, säger Peter Ström, tillförordnad chef Svensk Antidoping.

Titta på klippet här ovanför för att se hur det gick till när flaskorna testades av Uppdrag gransknings samarbetspartner Hajo Seppelt.

Uppdrag granskning kommer under två veckor att granska dopningen och fusket i de olympiska spelen. Den första delen sändes i SVT1 och SVT Play klockan 20 onsdag den 31 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dopningen i Olympiska spelen

Mer i ämnet