Åtta av tio företagare i Uppdrag gransknings stickprovskontroll fortsätter fuska med rotavdrag. Foto: svt

Företagare fortsätter fuska med rot-avdrag

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Fusket med rot-avdrag är fortfarande utbrett bland hantverkare. Det kan Uppdrag granskning visa ett halvår efter det avslöjande reportaget om rot-fusk inom branschen.

I maj i år avslöjade Uppdrag granskning hur företag fuskar med rot-avdrag. När en hantverkare trissar upp kostnaden för arbete, som ger rätt till rot-avdrag, och sänker priset för material så blir priset före rot högre, men efter rot ändå lägre. Resultatet är att ”dyrast anbud vinner”. Vinnare är kunden och hantverkaren. Förlorare skattebetalarna och de hederliga hantverkare som inte vill fuska.

Men i lagen om rot finns inget som hindrar att man gör så här.

Uppdrag granskning – Dyrast vinner

När Uppdrag granskning i våras ringde 50 hantverkare visade det sig att mer än hälften, 27 stycken, trissade upp arbetskostnaden på det här sättet. En orsak till att det var möjligt är att företagen inte behöver skicka in fakturan till Skatteverket när de begär rot-pengar.

– Skatteverket köper i princip grisen i säcken när de betalar ut pengar. Lösningen är att man ska försöka ändra blanketten som företag idag använder för att begära utbetalning, säger Peter Löfgren, utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier.

Byggbranschen är också kritisk till att företagen kan få rot-pengarna utbetalda kontant.

Fusket debatterades i riksdagen

Efter programmet i våras kallade skatteutskottet finansministern och Skatteverket till möte, och under sommaren debatterades rot-fusket i riksdagen. Finansminister Anders Borg lovade skärpta regler.

– Det är klart att vi ska återkomma till riksdagen med förslag inom rut- och rotområdet. Tanken är att vi ska göra det svårare att fuska i systemet. Nu gör departementet det skyndsamt, och det kommer att resultera i att vi i höst lägger fram förslag som innebär förändringar av rut- och rotsystemet, sa han.

Uppdrag granskning har i höst på nytt ringt tio av de 27 företag som i undersökningen i våras trissade upp arbetskostnaden. Vi har frågat precis samma sak som då. Det visar sig att två av företagen har slutat att fuska med rot, men åtta lägger fortfarande mer som arbetskostnad än vad Skatteverket och branschen kommit fram till är rimligt. Två företag tar motsvarande 2.000 kronor i timmen för arbetet.

På Finansdepartementet är man dock fåordig om vad det är för nya regler om rot som kommer att föreslås. Statssekreterare Mikael Lundholm är den som har fått utredningen på sitt bord.

– Det kommer att innehålla förslag om ökade möjligheter att ta in uppgifter och ökade möjligheter för Skatteverket att kontrollera en del andra saker, men detaljerna kan jag inte gå in på, säger han.

Att man inte ens behöver lämna en faktura och man får utbetalningarna kontant, är det verkligen tillräckligt?

– Det är ett stort antal uppgifter som den som utför det här arbetet måste lämna till Skatteverket. Om man skulle lämna en faktura så ökar man den administrativa bördan på Skatteverket väldigt mycket.

Så något tvång att lämna en faktura kommer det inte att bli?

– Jag tror inte det men jag vill definitivt inte utesluta det heller, säger Mikael Lundholm.

Han tror att en tydligare lag om rot kan träda i kraft nästa år. Samtidigt djupgranskar Skatteverket just nu över hundra företag med fokus på fördelningen arbetskostnad – material, men resultatet är inte färdigt.

Företagaren Rafael Wojtowicz är en av de företagare som inte dribblar med rot-avdragen, och för varje månad som fusket kan pågå riskerar han att förlora kunder. Men han tror att tiden kommer att hinna i kapp de företagare som slirar.

– Jag tror på karma på något sätt. Och förhoppningsvis åker de som fuskat dit i alla fall när kontrollerna kommer, säger han.

Reporter: Anna Jaktén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppdrag granskning – Dyrast vinner

Mer i ämnet