Så gjordes uppföljningen av reportaget Dyrast vinner

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Reportern Anna Jaktén berättar om hur hon gjorde uppföljningen av reportaget Dyrast vinner.

Hur fick du idén till reportaget?

I våras fick vi ett tips av en hantverkare och gjorde då reportaget ”Dyrast vinner” om fusk och slirande som rör rot-avdrag. Reportaget ledde till reaktioner från politiker, debattörer, myndigheter och byggbranschen. Nu ville vi berätta om vad som hänt.

Uppdrag granskning – Dyrast vinner

Vilka källor och arbetsmetoder använde du?

Vi återvände till de som intervjuades i vårt reportage. Läste debatter i branschforum och Riksdagen samt de handlingar och motioner som lämnats in i ämnet.

Både Skatteverket och Finansdepartementet har agerat under sommaren och hösten. Finansdepartemenetet med en utredning, Skatteverket med fördjupade granskningar av drygt hundra företag. Resultatet av detta är inte klart.

För att få en fingervisning om ifall fusket ändrats efter programmet ringde researcher Johan upp några av de som dribblade eller fuskade i vårt första program. Då ringde vi 50 företag – varav 27 lämnade förslag på arbetskostnad som var högre än den schablon som branschen och Skatteverket kommit fram till var rimlig. Nu valde vi ut tio av dessa. Researchen ringde anonymt och sa att vi hade en liten enplansvilla i trä och önskade luft-luftvärmepump. Vi frågade om bland annat totalpris och arbetskostnad och motiverade att vi ville veta exakta rot-summan med att vi hade använt mycket av våra ”rotpengar” och ville därför veta precis.

Åtta av tio företag lämnade fortfarande förslag på högre rot än det rimliga. Två hade slutat att dribbla med arbetskostnaden. Ett av de två var ett företag som hördes i Uppdrag granskning i våras när företagaren förklarade fusket (med förvrängd röst).

Stötte du på några problem?

Vi hade hoppats på ett mer konkret svar på vad Finansdepartementets utredning visar och vilka förslag den innehåller.

Ett praktiskt problem var att när reporter Anna reste till Stockholm för intervju med statssekreterare Mikael Lundholm den 12/11 – så blev hon flera timmar försenad på grund av tågkaos. Lundholm kunde inte vänta så en annan reporter fick snabbt sätta sig in i problematiken och göra intervjun.

Vilka deltog i arbetet?

Sage Jonsson var fotograf i Malmö. Lars Hogéus fotograf under Lundholmintervjun. Allt annat material filmade Mattias Jansson som också redigerade. Reporter Anna Jaktén. I ursprungsprogrammet var även Nadja Yllner reporter. Johan Frisk gjorde undersökningen med de tio företagen. Petter Ljunggren intervjuade Lundholm. Redaktör Sanna Klinghoffer.

Hur lång tid tog arbetet?

Sex dagar research/intervjuer. Tre dagar manusarbete, fyra dagar redigering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppdrag granskning – Dyrast vinner

Mer i ämnet