Läs chatten om uppföljningen av reportaget Dyrast vinner

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Chatten är nu stängd men det går fortfarande att läsa den. Tittarna chattar med reportern Johanna Bäckström Lerneby om sexhandeln i Göteborg .

UG – Moderator: Välkomna till chatten om fiffel med rotavdraget. Nu är Anna på plats. Nu startar vi!

Kalle: Jag arbetar på SKV med granskning av ROT utbetalningar och är mycket förvånad över hur vårdslöst utbetalningar sker. Vi tillåts inte att granska på bästa möjliga sätt. Vi vet hur man fifflar, när ett bolag är avslöjat, bildas ett nytt bolag. Varför ägna sig åt narkotikabrottslighet som ger långa straff, men här sker allt straffrätt. Från vilken del av Mumindalen kommer våra politiker från? Karl 

Uppdrag granskning – Dyrast vinner

UG – Anna: Tack för ditt brev. Skatteverket säger att de inlett drygt hundra djupgranskningar av företags arbetskostnader, men att resultatet inte är klart ännu.

Ulrika: Hej! Om Skatteverket vid kontroll skulle komma fram till att rot-utbetalning gjorts felaktigt, vem kan de då kräva på återbetalning? Företaget eller personen som fått avdraget? Om det är personen som fått avdraget så är det väl i princip riskfritt att fuska...

UG – Anna: Detta är komplicerat men om jag förstår det rätt så är både kunden och företaget ansvariga och kunden kan få krav på återbetalning.

Lotta Anderbecken: Förstår att det skulle vara omöjligt att hinna med att granska alla fakturor, om de skulle bli ett krav att lämna in dessa. Borde man inte kunna göra som det statliga tandvårdsstödet. Efterhandskontrollera utvalda fakturor och sedan kräv återbetalning om fakturorna inte skulle vara rimliga. Vi tandläkare måste ha dokumentation över allt vi gör, foto, tandteknikerfakturor och daganteckningar. kommer en efterhandskontroll och vi inte kan redovisa korrekta uppgifter blir vi återbelningsskyldiga den del som försäkringskassan har utbetalat.

UG – Anna: Tack för brevet. I vårt första program framkom att Skatteverket och regeringen hade lite olika syn på hur problemet skulle attackeras. Problemet är bland annat att ordet arbetskostnad inte definieras i lagtexten. Arbete är inte självklart timmar gånger timkostnad.

arnha: nyligen här hemma haft en gravfirma som gjort lite markarbete och lagt marksten c:a 50 kvm. Har helt klart överdebiterat antalet timmar för att få mer rotavdrag, vad kan jag som privatperson göra för att rätta till detta? 

UG – Anna: Jag är ingen skattejurist, men om det är ett tydligt överdebiterat pris så har du som kund också ett ansvar. Du godkänner ju summan i din deklaration. Kolla med Skatteverket hur du ska göra.

Christer: Varför ställer ni aldrig Anders Borg eller Fredrik Rheinfelt ordentligt mot väggen? Hur kan de få fortsätta misshushålla med statens finanser på detta upprörande sätt som nu sker med rot och rutavdragen? Är det bara för att det gynnar redan rika som det tillåts utan att ordentligt ifrågasättas? Och skatteverket som jagar stackars pensionärer och kräver in varenda krona på en låg pension tittar mellan fingrarna när det gäller dessa skurkar. Media och politikerna borde verkligen skämmas. Eller vad tycker ni?

UG – Anna: Rot och rut är stor kostnad – 15 miljarder om året – och utifrån det så tycker jag att du har rätt i att den mediala granskningen borde vara större. Vi kanske återkommer.

Hans J: Hej! Man måste kräva att ROT pengarna skall in på ett konto som därmed visar att det handlar om en något så när seriös firma som utför jobbet. Kräv att beställaren skriver på rot avdraget också för att ställa lite högre krav när man söker ROT. Det måste väl finnas lite kompetens på Skatteverket som ser när fakturorna skenar iväg och att lönekostnaden inte står i proportion till arbetet?! 

UG – Anna: Tack för brevet. Som Skatteverket beskriver det är problemet att ordet ”arbetskostnad” inte är definierat, vilket gör att ett företag t ex kan lägga hela sin vinst för ett jobb som ”arbetskostnad” utan att bryta mot reglerna.

Hantverkaren: Själv har vi helt slutat med att tjäna pengar på materialet, förr la vi på 5-10% på inköpt material,som vi sedan sålde till kund. Vi säljer dock ALDRIG materialet med förlust och lägger detta på timmpengen. Rörläggaren i reportaget lägger troligtvis på ca 50-100% på materialet som döljs för kunden. Elektriker kör med samma. Där av har dom en stor rädsla att materialavanserna kommer att försvinna. Men murare snickare osv har inge materialvinster längre. 

UG – Anna: Tack för ditt brev och dina synpunkter. Jag kan inte svara för vilka olika sätt som finns att lägga på vinster, men de hantverkare som medverkar i programmet har vi kontrollerat före intervjukontakt genom att anonymt begära in offerter också från dem. Och där såg vi inga tecken på fusk.

jimmy: Skatteverket vill ju inte ens ha in en kopia på fakturan! Det fick jag veta vid ett samtal med skv.. konstigt det fuskas om man inte har en aning om vad som utförts osv.

UG – Anna: Tack för dina synpunkter Jimmy

Maja: Hej! Meningen var väl enligt politikerna att rot skulle skapa jobb? Att seriösa företag nu kanske får ge upp stt företag är ju sjukt! Lite mer stake från regeringen och snabbt agera nu. Detta borde de kunnat räkna ut skulle hända. Tack för ett bra program! 

UG – Anna: Jo, det fanns farhågor från byggbranschen redan när rot infördes, men både politiker och bransch ansåg att vinsterna med systemet var större. Men många vi talat med tyckte att genomförandet av ett permanent rotavdrag gick så fort att systemet inte riktigt hann bli genomtänkt.

Villaägare: Så bra att ni förordar socialdem, då blir det billigare att anlita hantverkare – allt svart!!!

UG – Anna: Tack för din synpunkt. Dock så vet jag inte vad du menar med att vi förordar socialdemokrater. Vi pekar på ett relevant problem i ett system.

Sumsarone: Fusket mellan att arbetskostnad och materialkostnad är väl densamma som inom andra branscher. Tex. vid tecknandet av ett mobiltelefonabonnemang där man får en mobiltelefon på ”köpet”, Om man köper en bil så får man vinterdäck. Vad är skillnaden förutom att vi skattebetalare förlorar indirekta skatteintäkter då rot och rut används. Rot och Rut ger ju ökad konsumtion vilket i säg ger en ökad skatteintäkt? 

UG – Anna: Problemet är som du skriver att det handlar om skattepengar, inte privata pengar. Och att seriösa hantverkare konkureras ut.

Rickard: Hej jag har fått fråga i år från skatteverket om hantverkarna jag anlitat till mitt hus stämmer att dom varit hos mig men inget om rot beloppet? dom gör en viss koll tydligen jag har bekanta som inte har fått någon fråga om rot (hanverkare) från skatteverket undrar om det är slumpvis koll

UG – Anna: Jag vet inte varför Skatteverket frågat om just de hantverkare som varit hos dig. Kanske kontrollerar de just den firman av någon anledning?

Lotta Anderbecken: Tillägg till tidigare inlägg. Om en tandläkare får avslag på ersättningsbegäran från försäkringskassan har tandläkaren inte rätt att kräva kunden på pengar utan får stå för detta själv.

UG – Anna: Tack för tillägget.

Anders: Ja nu är det så att efter varje ansökan om rot som jag har skickat in så återkommer Skatteverket med krav på fakturakopia, offert, kontoutdrag från firmakontot, bevis på att det är kunden som har betalat, datum för arbetet, antal timmar som har använts, om kunden har haft materialet för arbetet så ska jag som entreprenör be kunden om kvitton för materialet, osv osv. Så att det är lätt att få ut rot pengar kan ni glömma förutom att Skatteverket tar 30-60 dagar på sig att utreda detta så jag är bank åt Skatteverket under tiden..

UG – Anna: Då är kanske du en av de hundratal företag som  djupgranskas.

elisa: Tack för ett mycket bra program,på tal om fiffel,skäms på er Skatteverket! Alla seriösa som jobbar och jobbat,vilket bakslag,ändra lagen,så kryphålen täcks igen, All heder till alla ärliga hantverkare./Elisa

UG – Anna: Skatteverket menar att fördelningen arbetskostnad/materialkostnad som vissa hantverkare dribblar med är svår att komma åt pga otydligt regelverk. Tack för synpunkten Elisa!

KA: De två ärliga företagare som förekommer i programmet är värda all heder för sin ärlighet och att de ställer upp och berättar om detta missförhållande. Hur kunde ni förresten hitta två ärliga bland alla fifflare? Det var duktigt gjort. Men ett stort Tack och en ros till dessa två ärliga. Hoppas att de trots allt får många kunder framöver – det är de värda.

UG – Anna: När vi inför vårt program i våras begärde in offerter från 50 hantverkare begärde vi in också från dessa två. De lämnade förslag som var på rätt sida. Sedan bad vi oberoende fackfolk om referenser. Sedan kände vi oss tillräckligt trygga med deras seriositet. Men jag är övertygad om att det finns många hederliga hantverkare.

Sigge: Varför namnger ni. Inte dom 8 av 10 företagarna som fortsätter att bluffa till sig skattepengar. Jag jämför med PLUS

UG – Anna: Vi vill främst peka på ett systemfel. Att det är så enkelt och utbrett med fusk via ett system som kommit till för att minska på svartarbete och fusk. Självklart har enskilda hantverkare ett stort eget ansvar, men det är inte tillräckligt stort i detta fall för att publicera dem men namn.

Uffe: Varför suddade ni ut reklamtexten på killens bil men zoomade in Mitsubishi produkterna? Smygreklam?

UG – Anna: Jag vet faktiskt inte riktigt vad du menar. Vi måste förhålla oss till varumärken och företagsnamn så att vi inte exploaterar dem och hoppas att vi inte missar något iögonfallande.

Danne: Läste att rot har gjorts för markstensläggning.... Sedan när fick man göra rot avdrag på det....

UG – Anna: Vi har också fått flera tips om att hantverk som inte faller under rot kallas för ett annat hantverk som faller inom rot-reglerna.

Susanne Hardell: Hej jag blir så ledsen när jag hör att man inte har tid att granska kvitton på skattemyndigheten i detta fall.Jag har ett litet företag där jag bedriver sjukgymnastik med min ringa inkomst .På mitt företag har jag både en som hjälper mig med redovisningen och en revisor.Det kanske är en bra ide framförallt kostnadsmässigt att skita i revisorn och min redovisnings hjälp och lämna in en klumpsumma utan adress? Är det så djävligt Sverige ser ut idag att ärliga slås ut och parasiterna vinner?

UG – Anna: Tack för ditt brev! Förstår att det kan vara frustrerande för småföretagare. Det är en del administration för rot också för hantverkarna, det är främst för kunden som det är otroligt lätt. Och där man behöver fylla i få uppgifter till myndigheter.

Gösta: Innan rot så tog kunden nästa hantverkare när hantverkaren inte ville jobba svart, Nu går dom till nästa hantverkare när dom inte vill fuska med rot...... Det är ju till största del konsumentens ansvar att roten blir rätt, Så varför allt prat om hantverkaren när den ansvarige och största fuskaren är just konsumenten. Konfrontera ni några av dem,om inte varför? I reportaget innan ”köp av sex” där la ni stor vikt att de ansvariga dvs konsumenten, sexköparen var the bad gay å det var synd om tjejerna som inte har något val om dom vill överleva...........

UG – Anna: Du har helt rätt i att ansvaret för fusk och slirande med rot är delat. Men när vi ringt runt som ”kunder” så har vi fått förslag på en klumpsumma. Därefter krävs det ytterligare några frågor för att få veta vad som är material, resa och arbete. Flera företag har svarat att ”det är ju summan efter rot som är det viktiga för dig, det är inte viktigt vad som är vad”. Jag tror att många kunder inte begripit den här typen av dribblande.  Men självklart har kunden ansvar!

Morgan: Helt obegripligt att alliansen inte tar detta på allvar. Det hotar den fria konkurrensen ovh företagens villkor mer än något annat.

UG – Anna: Tack för ditt brev Morgan. Vi får se vad det blir för förändringar lite längre fram.

anton: Det skulle var kriminellt att dela ut skattepengar på detta vis utan kontroller. Är det ett sätt att köpa röster av vissa grupper i samhället?

UG – Anna: Tack för ditt brev Anton. Som det ser ut nu så är det en rätt bred politisk uppslutning för rot. Rot är populärt och enligt undersökningar har det gjort attityden till svartjobb mindre tolerant. Men man kan ju tycka att det är extra viktigt med en bra kontroll och ett tätt regelverk som förhindrar fusk eftersom alla inte kan använda rot, utan bara de som äger sina bostäder.

Jan F: Morgan: Alliansens riksdagsmän utnyttjar väl rotavdragen själva i stor utsträckning. Det är nog därför de inte vill ha någon snabb lösning på problemet. Anders Borg hånlog ju t o m när frågan diskuterades i riksdagen i programmet. Det säger väl allt....

UG – Anna: Tack för din synpunkt Jan F

UG – Anna: Tack till alla som ställt frågor! Om ni har konkreta tips till mig så går det bra att e-posta till anna.jakten@svt.se

UG – Moderator: Nu är det 5 minuter kvar av chatten. Skynda er att skriva en sista fråga.

UG – Moderator: Då stänger vi chatten. Tack till alla som har varit med och chattat. God natt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppdrag granskning – Dyrast vinner

Mer i ämnet