Den ryska stavhopparen Yelena Isinbayeva (till höger) tog guldmedalj i Peking 2008, men stängdes av från OS i Rio. Enligt Grigorij Rodtjenkov var hela det ryska friidrottslandslaget dopat. Foto: TT/SVT

Förre antidopningschefen: Hela ryska friidrottslandslaget var dopat under OS i Peking

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Varenda person i det ryska friidrottslandslaget var dopade under OS i Peking 2008. Det hävdar Grigorij Rodtjenkov, dåvarande högsta chefen för den ryska antidopingbyrån, i en unik intervju. Men istället för att stoppa det som pågick var det han som planerade och dopade idrottarna.

Efter OS i Peking 2008 har flera ryska idrottare stängts av för dopning. Internationella olympiska kommittén eftergranskade över 400 prover och fann att ett 30-tal idrottare var dopade. IOK meddelade då den ryska olympiska kommittén att sammanlagt fjorton ryssar hade testats positivt. Största delen av dem var friidrottare.

Men nu kommer nya uppgifter från mannen som tidigare var högsta chef för den ryska antidopingbyrån, Grigorij Rodtjenkov.

Dopningen i Olympiska spelen

I en intervju med den tyske journalisten och dopningsexperten Hajo Seppelt hävdar Rodtjenkov att hela det ryska friidrottslandslaget var dopat under OS i Peking.

”Vi kontrollerade allt”

Bakom planeringen och genomförandet stod Rodtjenkov själv, berättar han.

– Innan Peking var det väldigt lätt, du kunde göra precis vad du ville. Och alla de ryska idrottsmännen i teamet var dopade.

Inför OS I London blev kontrollerna hårdare och det ryska laget fick vara mer försiktiga, säger Rodtjenkov.

– Mellan Peking 2008 och London 2012 ändrade vi vår strategi för att dölja det vi gjorde. Vi kontrollerade allt, berättar han.

Internationellt samarbete

Det viktigaste för idrottarna var att kunna visa upp rena, odopade urinprover.

– Idrottsmän var tvungna att ha med sig rent nedfryst urin dygnet runt och överallt, säger Rodtjenkov.

Uppdrag granskning har i ett internationellt samarbete som letts av den tyske journalisten Hajo Seppelt granskat dopingen inför OS i Sydkorea. I projektet har även Sunday Times och Schweiziska Republik deltagit.

Uppdrag granskning kommer under två veckor att granska dopningen och fusket i de olympiska spelen. Den första delen sänds i SVT1 och SVT Play klockan 20 onsdag den 31 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dopningen i Olympiska spelen

Mer i ämnet