Forskare om hemlösheten: Bostadsmarknaden har nått en brytpunkt

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den ökande hemlösheten bland personer utan sociala problem kommer inte gå att lösa med generell bostadspolitik. Det säger Anna Granath Hansson, forskare i fastighetsekonomi.

– Den svenska bostadsmarknaden har kommit till en brytpunkt när vi inte kan lösa det så längre.

Uppdrag granskning berättade i går om att gruppen hemlösa personer som saknar sociala problem, som missbruk eller psykisk ohälsa, blir allt vanligare i svenska storstäder.

– Man ser att man inte har kapacitet att hjälpa längre, men tidigare har man gjort väldigt mycket, säger Anna Granath Hansson till SVT:s Aktuellt.

Varför gör man det inte längre?

– Det kostar för mycket och det är för många.

”Tydligt att det här inte funkar”

Den växande gruppen ”strukturellt hemlösa” skiljer sig från gruppen “socialt hemlösa” då de inte har missbruk eller andra sociala problem – men de kan inte hitta en bostad på egen hand.

Uppdrag granskning har bland annat berättat om Stefan Billberg och hans två barn som flyttar in och ut på vandrarhem varje vecka för att de inte har någon bostad.

– När man ser de här inslagen är det ganska tydligt att det här funkar inte, säger Anna Granath Hansson.

I Stockholm utgör de så kallade ”strukturellt hemlösa” runt en fjärdedel av alla hemlösa, 660 av 2 400. I Göteborg och Malmö rör det sig om hälften – 2 500 av 5 000 respektive 1 000 av 2 000.

Spela klippet ovan för att höra Anna Granath Hansson, forskare i fastighetsekonomi, i Aktuelltstudion. Hela intervjun hittar du här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.