Den ryske längdstjärnan Alexander Legkov och Maxim Vylegzhanin stängdes båda av på livstid från att delta i OS. Foto: SVT/TT

Ryssland och dopningen – en bakgrund

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Det börjar med ett avslöjande om rysk systematisk dopning mellan åren 2011 och 2015, följt av flera utredningar. Senare träder tidigare ryske antidopnings-chefen Grigorij Rodtjenkov fram och vittnar om att det pågått långt längre än så, och hur han själv haft en nyckelroll i att dopningen kunnat ske. Här är historien i korthet.

December 2014

Den tyska journalisten Hajo Seppelt avslöjar systematisk och utbredd dopning i Ryssland. I en dokumentär i tyska ARD presenterar han bevis i form av officiella dokument tillsammans med dolda inspelningar, både ljud och bild, från ryska visselblåsare.

Dopningen i Olympiska spelen

Tidigare under året har Seppelt rapporterat om den ryska dopningen med hjälp av idrottare som berättat sina historier framför kameran.

Hajo Seppelt är dopningsexpert och journalist. Foto: TT

Augusti 2015

Richard McLaren vid Internationella antidopningsbyrån Wada får i uppdrag att utreda dopningsanklagelser mot framförallt ryska friidrottare.

November 2015 – december 2016

McLaren presenterar under året delar av sin rapport. I den första framkommer det bland annat att omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. Senare kommer ytterligare en del av rapporten som visar att mer än 1.000 ryska idrottare varit inblandade i, eller dragit nytta av, manipulerade dopningsprover. Konsekvenserna blir att Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. 

Internationella friidrottsförbundet IAAF stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar. Internationella olympiska kommittén IOK låter varje idrott fatta beslut om Ryssland ska få delta i OS i Rio – 271 får vara med, 118 idrottare stoppas.

Rapporten visar dessutom att den ryska antidopningschefen Grigorij Rodtjenkov haft en nyckelroll i den ryska dopningen. Han ska, enligt Wadas rapport, ha tagit emot mutor och förstört över 1.400 blod- och urinprover.

Richard McLaren är den som utreder dopningsanklagelserna mot de ryska idrottarna. Foto: TT

Januari – februari 2016

Grigorij Rodtjenkov tvingas avgå och flyr till USA i januari. I februari dör två tidigare toppnamn inom den ryska antidopningsbyrån Rusada plötsligt. 52-årige Nikita Kamajev, byråns förre chef, dör efter att ha fått en hjärtattack efter en skidtur. Senare avslöjar tidningen Sunday Times att Kamajev kontaktat dem om att han ska skriva en bok som enligt honom avslöjar alla detaljer om den ryska dopningen.

Tidigare samma månad dör även den tidigare Rusadachefen Vyacheslav Sinev hastigt, ingen dödsorsak anges av Rusada i samband med att de går ut med dödsfallet.

Maj 2016

Grigory Rodtjenkov berättar i en intervju med tidningen New York Times att minst 15 ryska medaljörer ingått i ett omfattande statligt dopningsprogram inför OS i Sotji 2014. Rodtjenkov hävdar själv i intervjun att han haft en nyckelroll i dopningsprogrammet då han utvecklat en slags cocktail med förbjudna substanser som blandades med alkohol.

Ryska sportministeriet ska, enligt Rodtjenkov, ha gett honom listor på idrottare som behövde få sina prov utbytta. Rodtjenkov smög därefter in till dopningslabbet om natten där han, med hjälp av en person på insidan, bytte ut dessa idrottares prover till ren urin genom ett litet hål i väggen.

Hot mot Rodtjenkov uttalas även offentligt i Ryssland. Hedersordföranden i ryska olympiska kommittén, Leonid Tyagachev, säger att han borde skjutas. Foto: Skärmdump Guardian

Juli 2016 – November 2017

IOK startar en utredning av 28 ryska idrottare som deltog i OS i Sotji 2014 vars dopningsprover uppges ha varit manipulerade. Den så kallade Oswaldutredningen pågår parallellt med en annan utredning under ledning av den tillsatta Schmidkommissionen som ska undersöka anklagelserna om systematiskt fusk och statsstödd dopning som riktats mot det ryska idrottsministeriet. 

Förhören av ryska idrottare inleds i slutet av oktober 2017, redan i början av november stängs de första idrottarna av på livstid från att delta i OS – Alexander Legkov och Jegvenij Belov. Legkov får lämna ifrån sig en guld- och en silvermedalj. Några dagar senare stängs ytterligare fyra idrottare av – Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Peukhov och Maxim Vylegzhanin. Ryssland förlorar ytterligare två OS-silver. Totalt stängs ett 40-tal idrottare av i samband med utredningen.

Längdstjärnan Alexander Legkov får lämna ifrån sig en guldmedalj och ett silver från OS i Sotji. Foto: TT

September 2017 

En domstol i Moskva utfärdar en arresteringsorder mot Grigorij Rodtjenkov som i januari flydde till USA och lever under skyddad identitet. Han misstänks för korruption, ett brott som kan ge fängelse.

Ryssland har hela tiden förnekat att det skulle förekommit, som Rodtjenkov påstår, någon statsstödd dopning och hävdar att det är Rodtjenkovs laboratorium som ligger bakom skandalen.

Februari 2018

Idrottens skiljedomstol Cas lämnar sitt beslut angående 39 av de 43 ryska idrottare som stängts av från OS-deltagande. 28 av idrottarna, bland andra längdåkarna Alexander Legkov och Maxim Vylegzhnin, frias från brott mot antidopningsreglerna under OS i Sotji – deras avstängningar hävs, de får tillbaka sina medaljer och resultat från spelen 2014.

11 av de ryska idrottarna frias delvis, vilket innebär att de inte får tillbaka sina OS-resultat och fortfarande är stoppade från OS i Pyeongchang. Men deras livstidsavstängningar från OS hävs.

Att 28 av idrottarna frias hos Cas innebär inte automatiskt att de får tävla i Pyeongchang 2018. IOK har sista ordet kring huruvida de får tävla i Sydkorea.

Uppdrag granskning kommer under två veckor att granska dopningen och fusket i de olympiska spelen. Den första delen sändes i SVT1 och SVT Play klockan 20 onsdag den 31 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dopningen i Olympiska spelen

Mer i ämnet